Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

Szeptember 26. (vasárnap)  |  Szeptember 27 - Október 1.  |  Október 3. (vasárnap)  |  Október 4 - 8.  |  Október 10. (vasárnap)  |  Október 11 - 15.  |  Október 17. (vasárnap)  |  Október 18 - 22.  |  Október 24. (vasárnap)  |  Október 25 - 29.  |  November 2 - 5.  |  Október 31. (vasárnap)  |  November 7. (vasárnap)  |  November 8 - 12.  |  November 14. (vasárnap)  |  November 15 - 19.  |  November 21. (vasárnap)  |  November 22 - 26.  |  November 28. (vasárnap)  |  November 29 - December 3.  |  December 5. (vasárnap)  |  December 6 - 10.  |  December 12. (vasárnap)  |  December 13 - 17.  |  December 19. (vasárnap)  |  December 20 - 23.  |  Január 2. (vasárnap)  |  Január 3 - 7.  |  Január 9. (vasárnap)  |  Január 10 - 14.  |  Január 16. (vasárnap)  |  Január 17 - 21.  | 

 
Töltött pizza
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Bombolini
Süssünk valamit!


Tésztája a mi szilvás gombócunkéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy élesztővel lazítják, és nem vízben főzik ki, hanem forró olajban sütik meg. Önmagában is ízlett nekünk, de Nutellába mártogatva még finomabbnak találtuk. Kis adag, ezért nagy családnak nyugodtan süssünk belőle dupla, tripla mennyiséget.
  »»»
 
Csirkebecsinált fehérborban
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Zöldséges-csirkés búzasaláta
Főzzünk valamit!
  »»»
 
Birsalmás cheesecake
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Csokitorta madeira borral
Süssünk valamit!
  »»»
 
Édes-savanyú vaddisznó ragu
Főzzünk kuktával!

Édes-savanyú, de nem az ázsiai, hanem az olasz módra. Még a Szicíliát hajdan uralt araboktól származik az agrodolce, azaz a fanyart és az édeset finom egyensúlyban tartó étel-típus ill. elkészítési mód. Nagyon illik a vaddisznóhús mélységeihez!
  »»»
 
Kókuszos lepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Svéd túrós lepény (Ostkaka)
Süssünk, valami finomat!

Svédországban annyira népszerű ez a sütemény, hogy november 14-én az egész ország hivatalosan is „Ostkaka-napot" tart. Hagyományosan házi túróból készítik, de ennek hiányában tökéletesen a nálunk is sok helyen kapható, olasz ricotta.
  »»»
 
Burgundi marhatokány
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Perigord-i malaccomb
Főzzünk valamit!

Városlakók számára kissé profánnak tűnhet, hogy a perigord-i vidéki emberek még a malachúst is szívesen fűszerezik a helyi szarvasgombával - lévén pont a disznók kutatják ki számukra ezt az itteni „fekete gyémántot". De így van, és ha belegondolunk, szó szerint természetes viszonyról beszélünk.
  »»»
 
Diós-mákos beiglitorta
Süssünk, valami finomat!

Szemben a bejglivel, a tésztáját nem kell felcsavarni, tehát esélye sincs szétrepedni. Ezenkívül sohasem szárad ki, egyszerűen képtelen rá. Hogy miért? Mert hosszúkás rúd helyett kerek a formája, ergo kisebb a felülete, és emiatt csak kevesebb nedvesség tud elpárologni a töltelékből. Egyik kedvenc karácsonyi édességem.
  »»»
 
Flamand hagymás lepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Spanyol csirke
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Hamis szilvásgombóc
Együtt a konyhában


  »»»
 
Csirkepaprikásos lepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Borhabos torta
Süssünk valamit!

Ünnepek idején nehéz előre belőni, miből mennyi fogy majd. Az „inkább több, mint kevesebb" elve miatt farkasszemet nézünk negyed fazék halászlevekkel és száradásnak indult, megkezdett bejgli-rudakkal. Persze teletömhetjük velük a fagyasztót (idén találtam tavalyról pulykasültet), vagy ímmel-ámmal eleszegetheti a család. De minek? A maradékokból ínycsiklandó mutációk születhetnek, mint például ez az édesség.
  »»»
 
Zöldséges-currys pilaf
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Házi kacsapástétom
Főzzünk, valami finomat!


Kevés finomabb étel van, mint jó kenyéren, egy finom pohár borral valamilyen házi pástétom. mikor a 2010-es őszi Stahl magazinhoz vadhús recepteket teszteltünk, Mautner Zsófia (alias Chili&Vanília) egy szenzációs fácánpástétomot hozott. Mivel fácánt nem egyszerű szerezni, hacsak nincs valakinek vadászismerőse, kacsahúst viszont igen, azóta többször megcsináltam magam is kacsából, és így is remek.

  »»»
 
Curry-s fehérrépaleves sült zsályával
Együtt a konyhában
  »»»
 
Spenótos lepény sült paprikával
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Pisztáciás-aszalt meggyes biscotti
Süssünk, valami finomat!

Az olasz biscotti szó azt jelenti: kétszersültek. Hogy miért? Mert először egyben sül a tésztája, aztán szeletre vágva, így a végén kellően ropogós textúrájú lesz. Toszkánában az étkezések záró akkordjaként lelkesen mártogatják édes borba - nem csoda, hogy mindenki szélesen mosolyog az asztaloknál. Natúr pisztáciát és aszalt meggyet bioboltok tartanak.
  »»»
 
Osso buco
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Sült tengeri hal chermoulával
Főzzünk valamit!
  »»»
 
Krémes zöldborsó-pite
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Birsalmás pite
Süssünk, valami finomat!

A birsalmasajt intenzív íze alaposan átjárja a hagyományos almás lepény töltelékét: gyors trükk, és azért szeretem, mert a végeredmény tipikus őszi-téli sütemény lesz.
  »»»
 
Ratatouille
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Caldeirada
Főzzünk valamit!
  »»»
 
Gőzölt tésztatasakok
Együtt a konyhában
  »»»
 
Rukkolás-sajtos lepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Darázsfészek
Süssünk, valami finomat!

„Hoztam egy kis kőttest. Nálatok, azt hiszem, kelt tésztának mondják." Nagyjából ezekkel a szavakkal kopogtatott át hozzánk az új szomszédunk, aki Erdélyből költözött Pestre. És a kezében valami olyan fenomenális süteményt tartott, amely után mindenki megnyalta a tíz ujját a családban. Ez volt az.
  »»»
 
Currys pulyka
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Brokkolileves stilton sajtos pirítóssal
Főzzünk valamit!
  »»»
 
Olasz sáfrányos lepény fenyőmaggal
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Sütőtökös tarte Tatin
Süssünk, valami finomat!

A híres francia almatorta, a tarte Tatin sütőtökös változata. A sütőtök „színhúsát", vagyis a nem magos részét használom hozzá, ezért jókora darabot veszek, meghámozom, kikanalazom a magjait, és így bőven kitelik belőle 1 kiló 15 dkg-nyi tisztított, szeletelt tök.

  »»»
 
Padlizsános bárányragu
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Hússal töltött paratha
Főzzünk, valami finomat!
  »»»
 
Sütőtökös téli fagyi
Együtt a konyhában
  »»»
 
Mézkaramellás körtelepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Brazils csokis keksz
Süssünk valamit!

Ha egy csokis keksz nem teljesen szimpla, akkor általában dióval, mandulával, mogyoróval dúsítják. Ezt viszont azért neveztük el a Stahl magazin tesztkonyhájában brazil változatnak, mert aromásságát, kellemes ropogósságát a durvára őrölt szemes kávénak köszönheti. Kifejezetten egyszerű elkészíteni.
  »»»
 
Thai csirkeleves
Főzzünk kuktával
  »»»
 
Olasz spenótlepények
Főzzünk valami finomat!
  »»»
 
Sajtos kukoricalepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Baszk torta
Süssünk valamit!

Ezt a süteményt pékek vagy falusi asszonyok sütik Baszkföldön, és általában vagy lekvárt, vagy vaníliakrémes tölteléket rejtenek bele. Szerintem viszont még pompásabb, ha mindkettőből van benne.
  »»»
 
Vichyssoise
Főzzünk kuktával
  »»»
 
Túrós burek fakanál módra
Főzzünk, valami finomat!
  »»»
 
Marcipános csokilepény
Lepények, piték és társaik

  »»»
 
Kivi torta
Süssünk valamit!

Az amerikai sztárszakács Jean-Georges Vongerichten zseniális, de profi szaktudást igénylő kivis desszertjének házi körülmények közt előállítható változata. Vigyázat, abbahagyhatatlanul finom!
  »»»
 
Narancsos kacsa
Főzzünk kuktával
  »»»
 
Provance-i zöldségleves pistou-val
Főzzünk, valami finomat!

Ritka az olyan ember, aki ne szeretné az olasz bazsalikommártást, a pestót. Dél-Franciaországban létezik egy ikertestvére, a pistou, amely legalább ugyanennyire finom. Gyakran ízesítenek vele levest is, mint például ezt a most következőt, amelynél tény és való, nem kevés idő megy el a zöldségpucolással és -aprítással megy el, de utána meglepően hamar elkészül.
  »»»
 
Mogyorós keksz
Együtt a konyhában

Ritka az, amikor nem kell egy gyerekkel veszekedni, hogy ne egyen már több édességet. De ha eleve egészséges süteményt készítünk, akkor nincs is szükség rá.
  »»»
 
Füstölt sonkás pite
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Torta della Nonna
Süssünk valamit!

Olasz specialitás, Toszkánából. Azt is mondhatnám, ez az ottani túrós lepény, mert a töltelékhez ricottát, krémes, olasz túrófélét használnak, amelyet nálunk hipermarketekben kapni. Fenyőmagot ugyanezeken a helyeken, illetve bioboltban veszek.
  »»»
 
Hagymaleves
Főzzünk kuktával!
  »»»
 
Sült tojás póréhagymával és füstölt lazaccal
Főzzünk, valami finomat!


A francia konyha bővelkedik jobbnál jobb tojásos ételekben. Azt a módszert, amikor a tojást egy kis tálkában sütik meg en cocotte-nak nevezik, és mivel a tojás alá kerülhet bármi, amit csak szeret az ember, számtalan változata létezik.
  »»»
 
Édeskrumplis szendvics csirkével és csírával
Együtt a konyhában


Ha egy felnőtt meghallja, hogy valamilyen csíra kerül majd a szendvicsébe, enyhén szólva nem indul be a nyálelválasztása. Még akkor se, ha tudja, a csírázás során rohamosan, akár több száz százalékkal megnő a vitamintartalom. Szerencsére a gyerekekkel nem föltétlenül ez a helyzet, főleg abban az esetben, ha ők csíráztatják hozzá a magokat.

  »»»
 
Brokkolis lepény
Lepények, piték és társaik
  »»»
 
Mandarinos szufflé
Süssünk valamit!

Egyik kedvenc, ám nem könnyű feladatom, amikor a magazinban olyan ételeket kell kitalálnom, köztük desszerteket is, amelyek csak minimális hozzávalóból készülnek, méghozzá nagyon-nagyon gyorsan. Közülük az egyik kedvencem egy felfújt, amelyhez nem kell más csak tojás, mandrainlekvár, narancslikőr és cukor.
  »»»
 
Spagetti brokkolival és sültpaprika-pestóval
Főzzünk, valami finomat!

Rendszeresen főzök a lányomnak pestós tésztát: ugyanis velem együtt imádja a parmezánnal, pirított fenyőmaggal, fokhagymával pépesített bazsalikomkrémet, és azt se bánja, ha a pestós tésztához tetemes mennyiségű brokkolit keverek. Ebben a formában elképesztő mennyiséget tud megenni az amúgy nem gyerek kedvenc, de csuda egészséges zöldségből. Egyik nap kipróbáltam, mi van, ha a pestót nem bazsalikomból, hanem sült paprikából készítem: hiszen ebben az esetben még több zöldséget eszünk majd! A végeredmény: elképesztően jó így is az étel.
  »»»
 
Mascarpones aszaltszilva
Együtt a konyhában

  »»»
 
Almás lepény
Lepények, piték és társaik

  »»»
 
Texasi sült áfonyás pite
Süssünk, valami finomat!

Texasban vásárokon, piacokon nagy hagyománya van a kicsi, pár harapásra bekapható pitéknek, amelyeket forró olajban sütnek készre. Ismerős a műfaj a gyorséttermi hamburger-falodákból, igaz? De az eredeti, házi változat lényegesen finomabb.
  »»»
 
Borjúbecsinált
Főzzünk kuktával!

A becsináltak, vagy idegen szóval fricassée-k eltűnőben vannak az éttermek étlapjairól meg az otthoni étkezőasztalokról. A porból készült löttyel leöntött rettenetek nem számítnak, persze! Én a klasszikus verzióra gondolok. Ezekben valamilyen, kisebb darabokra vágott fehér húst zöldségekkel párolunk, végül tejjel , tejföllel vagy tejszínnel, valamint tojással sűrített szósszal tálalunk. Most ez következik, a leghagyományosabb verzióban, borjúhúsból.

  »»»
 
Bobotie
Főzzünk, valami finomat!

Bár a térképen egymástól igen messzire esik Hollandia, Indonézia és Dél-Afrikai, gasztronómiai vonatkozásban nem föltétlenül. Például a Dél-Afrikában népszerű, húsos egytálételben, a bobotie-ban, semmi afrikai nincs: kifejezetten indonéz fűszerezésű! De hajdanán, az 1600-as években Jakartát, majd Fokvárost is a Holland Kelet-Indiai Társaság emberei alapították. Tehát nekik, illetve a magukkal hurcolt, ázsiai szolgálóknak köszönhető, hogy 400 év után már tipikus dél-afrikai fogásnak számít az eredetileg teljesen indonéz ízesítésű bobotie.
  »»»
 
Zöldborsós - gombás rizottó
Főzzünk kuktával!

Igazi rizottót készíteni sem nem túl gyors, sem nem túl egyszerű. Bizony, ott kell állni a tűz mellett majd fél órát, közben folyamatosan keverni a rizst, hát nem leányálom. Rizi-bizi, meg rizseshús helyett, amelyeknek minden látszat ellenére semmi közük a rizottóhoz , szívesebben fordulok inkább a kuktához, ha egyszerűsíteni akarom az életem. eghökkentően rövidebb idő alatt szinte autentikus rizottó készül benne.

  »»»
 
Posírozott, töltött körte
Együtt a konyhában

Nincs olyan szülő, aki ne szeretné, hogy a gyereke minél több gyümölcsöt egyen. Csak hát sokszor nem egyszerű ügy, kényszeríteni pedig fölösleges. Szerencsésebb, ha velük együtt készítünk valamilyen gyümölcsös finomságot, mert akkor remélhetőleg nagyobb kedvvel eszik meg.
  »»»
 
Frittole
Süssünk, valami finomat!

A híres velencei karnevál elképzelhetetlen ezek nélkül az apró, frissiben sült fánkok nélkül. Úgy árulják az utcákon, ahogy nálunk a sült gesztenyét. Csábító illatuknak senki sem tud ellenállni, és az emberek tízesével veszik őket színes, mintás papírzacskóba csomagolva.
  »»»
 
Sütőtök krémleves
Főzzünk kuktával

A zöldség-krémlevesek bárhol-bármikor garantált sikert aratnak. Nyáron akár hidegen, télen forrón, esetleg csípősen, mindegy. Az én egyik nagy kedvencem a sütőtökös. És ha kuktában készítem, nem kell előre megsütni a tököt, egyetlen edény kell csak hozzá, ráadásul gyorsan meg is van.


  »»»
 
Szecsuáni bang-bang csirke
Főzzünk, valami finomat!

Kína Szecsuán tartományában a bang-bang csirke ugyanolyan gyakori, utcán árult étel, mint mondjuk Amerikában a hot dog vagy nálunk a lacipecsenyéseknél a főtt kolbász. Az íze egyedülállóan finom, és nevét „bang-bang" onnan kapta, hogy vékonyra kell „ban-bang" klofpolni hozzá a csirkét.
  »»»
 



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice