Receptek / Könyvajánló receptek  ::. 

«««
Hamu alatt, flaskában főtt bab (Fagioli al fiasco sotto le ceneri)
A toszkános annyira rajongnak a babjukért, hogy az ország más tájain élő olaszok sokszor mangiafagioli-nak, vagyis babfalónak csúfolják őket.
 

Hozzávalók 8-10 személyre (vagy 4 Toszkánra):
0,5 kg, előző este beáztatott fehér szárazbab
2 teáskanál durva szemcsés tengeri só
2 és fél dl extra szűz olívaolaj
3 és fél dl víz
3 és fél dl száraz fehérbor
1 nagy ág rozmaring
3-4 vastag gerezd meghámozott, zúzott fokhagyma
jó maréknyi zsályalevél
2 teáskanál finomított tengeri só


A beáztatott babot leszűrjük, és fazékba tesszük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.

Hozzáadjuk a durva szemcsés tengeri sót, és nagy lángon fölforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és egy óráig főzzük a babot.

Leszűrjük, és kétliteres, hasas chiantis palackba vagy hasonló formájú edénybe öntjük. Hozzáadjuk az olajat, vizet, bort, rozmaringot, fokhagymát, zsályát és finom sót. Összerázogatjuk az üveg tartalmát. Benedvesített ronggyal lazán bedugaszoljuk az üveget, a kandalló hamujába temetjük, és lefekszünk aludni. Ha tűzhelyen akarjuk készíteni, vastag falú fazékban lassú tűzön körülbelül két óra alatt puhára főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjön szét.

Tálaláskor a mélytányérba szikkadt kenyérhéjat teszünk, ez magába szívja a bab gazdag ízű levét. Még egy csurrantás olaj, némi feketebors, és már ehetjük is.

Jótanács: Legyen kéznél egy üveg vörösbor.


A receptet Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában című regényéből idéztük.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice