Hozzávalók 8-10 személyre (vagy 4 Toszkánra):
0,5 kg, előző este beáztatott fehér szárazbab
2 teáskanál durva szemcsés tengeri só
2 és fél dl extra szűz olívaolaj
3 és fél dl víz
3 és fél dl száraz fehérbor
1 nagy ág rozmaring
3-4 vastag gerezd meghámozott, zúzott fokhagyma
jó maréknyi zsályalevél
2 teáskanál finomított tengeri só
A beáztatott babot leszűrjük, és fazékba tesszük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
Hozzáadjuk a durva szemcsés tengeri sót, és nagy lángon fölforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és egy óráig főzzük a babot.
Leszűrjük, és kétliteres, hasas chiantis palackba vagy hasonló formájú edénybe öntjük. Hozzáadjuk az olajat, vizet, bort, rozmaringot, fokhagymát, zsályát és finom sót. Összerázogatjuk az üveg tartalmát. Benedvesített ronggyal lazán bedugaszoljuk az üveget, a kandalló hamujába temetjük, és lefekszünk aludni. Ha tűzhelyen akarjuk készíteni, vastag falú fazékban lassú tűzön körülbelül két óra alatt puhára főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjön szét.
Tálaláskor a mélytányérba szikkadt kenyérhéjat teszünk, ez magába szívja a bab gazdag ízű levét. Még egy csurrantás olaj, némi feketebors, és már ehetjük is.
Jótanács: Legyen kéznél egy üveg vörösbor.
A receptet Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában című regényéből idéztük.
|