Receptek / Könyvajánló receptek  ::. 

«««
A Szentlélek cseresznyéje
Ehhez a recepthez fényes héjú, de nem túlérett cseresznyét válogassunk, de a feketecseresznyét fele mennyiségű meggyel is keverhetjük.
 

Hozzávaló:
1 kg megmosott, papírtörlővel megszárítgatott, kimagozatlan cseresznye; a szárát vagy rövidre vágjuk, vagy hosszan hagyjuk rajta
1 liter cseresznyepálinka vagy jó minőségű grappa (tönkölypálinka, például a friuli Nonino-féle, amelyet nagy mennyiségben exportálnak)
0,5 kg kristálycukor


Két literes befőttesüveget kimosunk, kiöblítünk és alaposan megszárítunk.

Az előkészített cseresznyét elosztjuk az üvegekben.

A kristálycukrot jól elkeverjük a cseresznyepálinkával vagy grappával, hogy föloldódjon. A keveréket a cseresznyére öntjük.

Szorosan lezárjuk az üvegeket, és éléskamrában vagy sötét, hűvös helyen tároljuk, két héten át naponta egyszer erősen fölrázzuk, majd újabb két hétig háborítatlanul pihentetjük. Ettől kezdve a gyümölcs akár egy évig is eláll, de fölbontás után a maradékot a hűtőben tároljuk.

Megjegyzés: Ugyanezt az eljárást alkalmazhatjuk más csonthéjasokkal, páldául kajszibarackkal és szilvával is. A málna, áfonya és egres szintén finom így eltéve. Kísérletezhetünk más ízesítésű, az adott gyümölcsfajtához illő pálinkákkal, például málnával (Eau-de-vie de Framboise, Himbeergeist), szilvával (cseresznyeszilvából készülnek a Mirabelle de Lorraine, Mirabella, Mirabolán nevű termékek).

Ezek a készítmények nagyon finomak fagylalt vagy bármely krémes édesség körítésére, de megdöbbentően alkalmasak egyben vagy roston sült húsokhoz is. Én legszívesebben túrósajtok vagy illatos sajtok kísérőjéül tálalom. Utóvbbi esetben egy-egy kupica megfelelő szeszt kínálok melléjük.


A receptet Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában című regényéből idéztük.

 

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice