Hozzávaló 4-5 személyre:
0,5 dl jó minőségű olívaolaj
1 nagy fej megtisztított és finomra vágott vöröshagyma
4 nagy gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
0,5 kg érett, meghámozott, kimagozott és apróra kockázott paradicsom
¾ liter átszűrt, házi húsleves
1 dl száraz fehérbor (pl szürkebarát)
só és frissen őrölt bors
20 dkg 1 cm-es darabkákra vágott szikkadt kenyérbél
10 dkg reszelt juhsajt
4 nagy maréknyi széttépkedett friss bazsalikom
0,5 kávéskanál vörösborecet
a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj
Az olívaolajat felmelegítjük egy nagy levesesfazékban, és kevergetve üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Utána hozzáadjuk a fokhagymát, majd amikor megéreztük a fokhagyma illatát, beletesszük a fazékba a paradicsomot is.
A hagymás-fokhagymás paradicsomot megkeverjük, és felöntjük a levessel meg a borral. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percen át mérsékelt tűzön gyöngyöztetjük.
A fazékba beletesszük a kenyérbelet, és kevergetve 2 percen át főzzük a kását.
A kását levesszük a tűzről, és belekeverjük a juhsajtot meg a bazsalikomleveleket. Még egyszer megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt - amely mindig szobahőmérsékleten történik, sosem forrón vagy jéghidegen -, belekeverjük a vörösborecetet. Miután tányérokba szedtük, mindegyik adagra kevés jóféle olívaolajat csurgatunk.
A receptet Marlena de Blasi: Ezer nap Velencében című regényéből idéztük.
|