Hozzávalók 6 személyre:
8 dl natúr joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
jókora csipetnyi fehérbors
1-2 evőkanál olívaolaj
1 közepes méretű, meghámozott uborka
fél teáskanál só
Először elkészítem a görög joghurtot, a sztragiszménot. A joghurtot egy tiszta, fehér pólóba teszem, a póló sarkait összecsomózom, és felakasztom a hűtőszekrénybe. Aláteszek egy tálat, hogy a felesleges lé abba csepegjen. Legalább 3 órán keresztül, de akár egész éjszakán át csöpögni hagyom.
A lecsöpögtetett, kb. 6 dl joghurtot a zúzott fokhagymával, a fehérborssal és az olívaolajjal összekeverem és hűtőbe teszem.
A meghámozott uborkát szűrőedénybe reszelem, és meghintem sóval. Körülbelül 30 percig egy tányér fölött csöpögtetem, aztán alaposan leöblítem, kinyomkodom, és a joghurtos keverékkel összevegyítem.
A kész salátát legalább 4 órára hűtőbe teszem, hogy ízei jól összeérjenek.
Zellerhez, sárgarépához, pitához, sós kekszhez vagy - ahogyan a görögök szeretik - szeletelt kenyérhez mártogatósnak tálalom.
A receptet Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám című regényéből emeltük ki.
|