Receptek / Könyvajánló receptek  ::. 

«««
Egyiptomi spagettis csirke (Ajiptikó kotópulo me makarónia)

A recept alapötletét Claudia Roden felülmúlhatatlan szakácskönyvéből - A Book of Middle Eastern Food (Penguin, 1970) - merítette Tom Stone. Tavernája céljára a Rodennél olvasotthoz képest jelentősen leegyszerűsítve, kevésbé időrabló módszert alkalmazott.

 

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 nagy csirke
fél citrom
fél teáskanál kurkuma
1 egész kardamom
só és frissen őrölt fekete bors
50 dkg vékony szálú (No. 8 vagy 9) spagetti
2 evőkanál repceolaj
1 teáskanál őrölt fahéj és még egy kevés a meghintéshez


A csirkét beleteszem egy nagy fazékba, öntök rá annyi vizet, amennyi ellepi, beleteszem a cikkekre vágott citromot, a kurkumát, az összetört kardamomot, és megsózom, megborsozom. Az edényt lefedem, és 35-40 perc alatt puhára főzöm a csirkét.

Ha megfőtt, kiveszem, az edényben marat folyadékot pedig leszűröm és félreteszem.

A sütőt előmelegítem 175 fokra. A csirkét lebőrözöm, kicsontozom és 4-5 cm-es kockákra vágom. A spagettit majdnem készre főzöm, azaz egy kicsit keményebbre.

Nagy méretű, tűzálló edényben az olajat felforrósítom. Beledobom a nagyon alaposan lecsöpögtetett spagettit, és közepes tűzön rázogatva sütöm, amíg az olaj egyenletesen be nem vonja.

A spagetti felét kiveszem az edényből és félreteszem, a többit az edény alján szétterítem.

A csirkedarabokat a spagetti fölé rétegezem, meghintem a fahéjjal, és betakarom a maradék spagettivel.

Ráöntöm a félretett, leszűrt húslevest, meghintem még egy kevés fahéjjal és lefedem.

A forró sütőben 20-30 percig sütöm. Tálra borítom, és azon nyomban, de akár hidegen is tálalhatom.


A recept Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám című regényében olvasható.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice