Receptek / Könyvajánló receptek  ::. 

«««
Őszi fügedzsem (La Confiture de Figue d'Automne)

Susan Loomis kedvenc receptje, mert a füge íze tökéletesen érvényesül benne, és mert nincs túlédesítve.

 

Hozzávalók kb. 4 liter dzsemhez:
2 kg részben meghámozott, nyolcadokba vágott füge
75 dkg cukor
125 ml víz
2 citrom (lehetőleg vegyszermentes, de legalábbis jól megmosott)


A citromok végeit levágom, és a gyümölcsöket hozzsában elnegyedelem. Ezután keresztben is elvágom a negyedeket, majd a darabokból eltávolítom a magokat.

A fügét, a cukrot, a vizet meg a citromot egy nagy, vastag falú lábasba teszem, és megkavarom, hogy jól elegyedjenek. Mérsékelt tűzön felforralom az egészet, és kb. 25 percig főzöm, amíg a lé be nem sűrűsödik egy kicsit. Még ekkor is hínak fog tűnni, de ha a dzsem kihűl, akkor a szirup tovább sűrűsödik.

A dzsemet üvegekebe töltöm, és előírás szerint lezárom.

Megjegyzés: A fügét csak részben hámozom meg, mert a rajta hagyott héj kemény ugyan, de izgalmas állagot ad a dzsemnek. Ráadásul  szép, sütét rózsaszín is lesz tőle. Az érett füge rendkívül édes, ezért csak minimális cukrot kell hozzáadni, hogy gazdag, finom dzsem legyen belőle. Viszont éppen az alacsony cukortartalom miatt, jól le kell zárni, hogy sokáig eltartson. Ha kétségeink vannak a zárás biztonságát illetően, tegyük a dzsemet hideg helyre, és minél hamarabb fogyasszuk el.


A recept Susan Loomis: Ház a Tatin utcán című könyvében olvasható.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice