Receptek / Judit receptjei / 2006. ősz  ::. 

«««
Olajbogyós kiflik
Süssünk valamit!
 
A tésztához:
2½ dl víz
1 dl tej
5 dkg margarin
1 tasak szárított élesztő
1 kávéskanál cukor
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
frissen őrölt bors

A töltelékhez:
25 dkg margarin
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg magozott fekete olajbogyó
só és frissen őrölt bors

A kiflik tetejére:
1 tojás
1 evőkanál víz
1 csipet só

kevés olaj a kelesztőtál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz és a tepsik megszórásához


A tésztához a vizet, a tejet és a vajat egy kisebb fazékban kevergetve addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. Ezután levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Ha már kézmeleg, 4-5 evőkanálnyit összekeverünk belőle egy kis tálkában az élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik, és ez megnyugtató momentum, mert innen tudhatjuk, hogy a tészta rendesen megkel majd. A lisztet a mikróban közepes fokozaton néhány perc alatt meglangyosítjuk. Áttesszük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, és bőven tekerünk bele frissen őrölt borsot.

Összedolgozzuk a tésztát. A kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó-karokokat, majd a liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt és a maradék langyos, vizes-tejes-vajas keveréket. A géppel 6-7 percen át dagasztjuk a tésztát, hogy selymes és fényes legyen. A tészta ezalatt gyakran lejt darabos táncot a tálban, és kell hozzá némi fizikai erő, hogy sikeres legyen a dagasztás, de semmi vész: egy darab öntudatlan tésztával bárki el tud bánni. Miután összeállt, gyúródeszkára tesszük, és kézzel is átgyúrjuk 1-2 perc alatt, majd bucira formáljuk.

Vékonyan kiolajozunk egy nagy keverőtálat, és a tésztabucit alaposan megforgatjuk benne, hogy mindenhol fényes legyen. Az így rákerült olajréteg nem hagyja majd, hogy a tészta kiszáradjon a kelés során. A tálra konyharuhát borítunk, és betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy a duplájára nőjjön.

Elkészítjük a tölteléket. A fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, és a reszelő finom lyukú oldalán lereszeljük. A magozott olajbogyókat lecsepegtetjük, és mintha petrezselymet aprítanánk, vágódeszkán egészen apróra vágjuk. A vaj következik. Mivel csak akkor tudjuk összekeverni a fokhagymával és az olajbogyóval, ha nagyon puha, krémesre kell lágyítanunk a mikróban. De vigyázat, mert csak néhány pillanat választja el egymástól a folyósra olvadt és a krémesen puha vajat, ezt keserű tapasztalatokból tudom. Aki nem bízik a mikróban, az gőz fölött puhítsa a vajat. Kicsit tovább tart, ám könnyebb észrevenni, mikor puhul meg. A puha vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és az olajbogyót, picit sózzuk, borsozzuk, majd kiterítünk magunk elé egy darab folpackot. Erre rákanalazzuk a fokhagymás-olajbogyós vajat úgy, hogy összeérő, vastag sort kapjunk, aztán a folpack segítségével a vaj-sort henger alakúra formázzuk. Szorosan felcsavarjuk, a két végét meg is pödörjük, mint egy óriási szaloncukornak, és betesszük 1 éjszakára a mélyhűtőbe. Ennyi idő alatt a fokhagymás vaj megfagy, és egyszerű lesz ráreszelni a kinyújtott tésztára.

Kivesszük a hűtőből a duplájára kelt tésztát, és néhány perc alatt átgyúrjuk. Ezután hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával 30 cm-es körlappá nyújtjuk.

Előszedjük a fagyos vajat a mélyhűtőből. Kicsomagoljuk a folpackból, és a reszelő nagy lyukú oldalát használva, egyenletes rétegben ráreszeljük a kinyújtott tésztára. Amikor ezzel megvagyunk, a reszelt vajjal meghintett tésztát lisztbe mártott késsel 12 cikkre vágjuk.

Elkezdünk kifliket sodorni. A 12 tészta-cikket sorra magunk elé vesszük, és a hosszabb oldaluknál indítva, mindegyiket feltekerjük. A végén kicsit meg is hajlítjuk őket, hogy csinosabbak legyenek. Miután feltekertük az összes kiflit, 2 nagy tepsit vékonyan meghintünk liszttel, és letesszük rájuk a felsodort kifliket egymástól 7-8 cm-re. Finoman megkenjük mindet higított tojással, amelyhez előtte a tojást, a vizet és a sót villával egy pillanat alatt simára kevertük.

Megvárjuk, amíg a kiflik meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájukra nőnek. Ezalatt bőven van időnk előmelegíteni a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A két tepsi kiflit egymás után érdemes megsütni, mert egyszerre túl sok lenne a sütőnek. Ezért amíg az első adag 35-40 perc alatt aranybarnára sül, addig a másik tepsi kiflit betesszük a hűtőbe. Amikor megsült az első adag, megsütjük a másodikat is. De ezeknek a kifliknek néhány perccel több idő jár a sütőben, mivel hidegebben kerültek oda.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice