Receptek / Judit receptjei / 2006. ősz  ::. 

«««
Steak konyakos-gombás szósszal
1-2-3
 
Hozzávaló:
4 szelet vesepecsenye
1 kis fej fokhagyma, lereszelve
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
5 dkg szárított gomba
½ dl konyak
10 dkg hideg vaj, dobókockányi darabokra vágva
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál szárított rozmaring

A hússzeleteket készítésük előtt kb. fél órával korábban kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl forró vízbe.

Amikor a hús már kellő hőmérsékletű, egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk, aztán kevés olajat hevítünk benne. A húsokat megsózzuk-borsozzuk, majd egymástól távol a serpenyőbe helyezzük, és nem mocorgatjuk addig, amíg alul meg nem karamellizálódnak. Ekkor megfordítjuk őket, mérsékeljük a tüzet, és megsütjük a másik felüket is.

Kivesszük a húsokat a serpenyőből és tányérra téve lefedjük fóliával és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékból annyit hagyunk, hogy kb. 1 evőkanálnyi legyen (és ha kell, pótoljuk). Ezen megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a konyakkal. Miután az alkohol már teljesen elpárolgott, visszatesszük a serpenyőt a tűzre, és egy fakanállal igyekszünk felkapargatni az ízes húsmaradékot az edény aljáról.

Ha a konyak szinte elforrt, jöhet a serpenyőbe a gomba vizestül. Azt is beforraljuk, kb. harmadára. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot.

Néhány kevergetés után a serpenyő alatt elzárjuk a gázt, és a konyakos gombához adjuk a hideg vajat úgy, hogy kézi habverővel minden darabot elkeverünk, mielőtt a következőt hozzáadnánk.

A szószt sózzuk, borsozzuk - ha kell, végül a félretett húsokra merjük.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice