Receptek / Judit receptjei / 2006. ősz  ::. 

«««
Fenyőmagos sült pisztráng
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez: Oremus Mandolás Furmint 2003 Tokaj
 

Hozzávaló:
10 dkg vaj
2 db citrom
10 dkg fenyőmag
10 szem borókabogyó
2 db ötcentis fenyőág-darab
2 dn konyhakész pisztráng
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál gin

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a gördülékeny ügy érdekében előkészítjük a hozzávalókat. A vaj felét folyósra olvasztjuk a mikróban, aztán a citromokat héjastul vékony szeletekre vágjuk, a fenyőmagot pedig kevergetve aranybarnára pirtjuk egy száraz serpenyőben. Következnek a borókabogyók: vagy beleszórjuk a szemeket egy mozsárba, és abban törjük össze durvára, vagy erős nylonzacskóba tesszük, és sodrófával vagy klopfolóval megcsapkodjuk. Ezután a fenyőág-darabkákat jól megmossuk, és papírtörlőn leszárítjuk.

Indulhat az alkotás. A pisztrángokat megmossuk, szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk. Beleszórjuk a hasukba a durvára tört borókabogyót, beléjük tömködjük egyenletesen elosztva a vlkoyn citromszeleteket, és elrejtünk bennük egy-egy fenyőágat. A sütéshez előveszünk egy akkora tepsit, amelyikben elférnek majd egymás mellett a halak, kikenjük az alját kevés olvasztott vajjal. Utána belefektetjük a megtöltött pisztrángokat, és a tetejükre ráöntjük a maradék olvasztott vaj felét, majd köréjük locsoljuk a gint.

A tepsit lefedjük alufóliával, betesszük a sütőbe. A pisztrángokat először 15 percig, aztán leszedjük róla a fóliát, rájuk öntjük a maradék olvasztott vajat, és most már cabrió-üzemmódban, azaz alufólia nélkül visszatesszük őket további 10-15 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljanak.

Tálalás előtt rájuk szórjuk az aranybarna fenyőmagot, aztán alaposan megborsozzuk őket, és köréjük pakolunk néhány szaftos citromgerezdet. És mielőtt még valaki szórakozottan elrágcsálná a halakba tömködött fenyőágakat és citromgerezdeket, gyorsan szólok, ne tegye. Ezeket csak az illatuk miatt használtuk, nem az ízükért.

2 adag lesz belőle

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice