Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Narancsos brownies
Süssünk valami finomat!
 
A piskótához:
10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 70% kakaótartalmú)
10 dkg dió
20 dkg vaj
10 dkg cukrozott narancshéj
4 tojás
40 dkg cukor
10 dkg finomliszt
2 kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só

A csokimázhoz:
10 dkg cukor
1 dl sűrített tej
10 dkg narancsos tejcsokoládé
5 + 10 dkg vaj

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk, majd sütőpapírral is kibélelünk egy kb. 30x25 cm-es tepsit. A csokit apróra vágjuk, aztán a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk. Amíg a dió kihűl, a csokit és a vajat enyhe gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd levesszük, hogy langyos hűljön. Ezalatt a diót durvára törjük, a cukrozott narancshéjat pedig enyhén olajos késsel apróra vágjuk. (Az olajos trükk azért jó, mert a narancshéj nem tapad rá a késre.)

Ha a vajas csoki már kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral. A cukros tojáshoz beledolgozzuk az olvadt vajas csokit, aztán apránként a sütőporos lisztet, és végül lassú fokozaton, belevegyítjük a diót és a cukrozott narancshéjat. A tésztát belesimítjuk a tepsibe, és kb. 30 perc alatt megsütjük.

Elkészítjük a sütemény tetejére a mázat. A narancsos csokit apróra vágjuk, a vajat felkockázzuk, és mindkettőt magunk mellé készítjük. Ezután a cukrot és a sűrített tejet egy kis lábosban takaréklángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd erősítünk a tűzön, és a keveréket 5 percen át gyengéden, óvatosan forraljuk. Ekkor levesszük a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a narancsos csokit és a vaj 1/3 részét, azaz 5 dekát. Az egészet addig keverjük, amíg sima, egynemű mázat nem kapunk, majd berakjuk a hűtőbe, és hagyjuk, hogy 1-2 óra alatt sűrűre dermedjen. (A mázat már előző nap is megcsinálhatjuk.)

Tálaláskor a süteményt kiszedjük a tepsiből, deszkára tesszük, majd a csokimázat kivesszük a hűtőből és a maradék 10 deka hideg vajjal kikeverjük a robotgép segítségével. Aztán a süteményt megkenjük a csokis mázzal, és felszeleteljük. Amennyiben díszíteni szeretnénk, rászórunk még egy kis extra adag apróra vágott, cukrozott narancshéjat, de enélkül is maga az édes bűnbeesés.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice