Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Nápolyi rakott tészta
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez:
Tormaresca Néprica 2004
 
Hozzávaló:
25 dkg szélesmetélt
1 fej vöröshagyma
3 + 1 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
10 dkg zeller
2-3 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
12 dkg parmezán
40 dkg darált csirkehús
1 evőkanál morzsolt oregánó
1 dl száraz vörösbor
1 doboz hámozott paradicsom konzerv


Ennek az ételnek három alapeleme van: tészta, olaszos hús és besamel mártás.
Kezdjük a legegyszerűbbel, kifőzzük a tésztát, enyhén sós, lobogva forró vízben.

Aztán amíg a tészta puhul, elkészítjük a zöldséges ragut. Ehhez a sárgarépát nagyobb szeletekre vágjuk, a hagymát felnegyedeljük, a zellert szintén 5-6 részre szeljük, végül a fokhagyma gerezdeket megfelezzük, majd mindezt beledobjuk a késes betétű robotgépbe és alaposan összeturmixoljuk. Minél apróbbra daráljuk a zöldségeket, annál gyorsabban fognak megpuhulni. Ha már kellő állagú a zöldségpép, átkanalazzuk egy nagy serpenyőbe. Hozzáöntünk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, aztán 10-15 perc alatt fedővel letakarva összepároljuk.

Amíg a zöldségalap is párolódik, elkészítjük a besamel mártást. Egy közepes méretű fazékba dobjuk a vajat, majd miközben a vaj olvadozik, lereszeljük a parmezánt. Ha a vaj felolvadt, jöhet bele a liszt. Az egészet elkeverjük, és amíg várunk, hogy aranybarna legyen, hozzáreszelünk egy gerezd fokhagymát. Mikor már a vajas lisztnek szép színe van, a fakanalat kézi habverőre cseréljük és a megpirult vajas liszthez öntjük a tejet. Folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgozzuk a mártást, végül már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk míg besűrűsödik.

Közben a zöldségalapról lekapjuk a fedőt, majd hozzákeverjük a darált húst és így, együtt pirítjuk tovább. Addig kevergetjük, pirítgatjuk, míg a hús el nem kezd kifehéredni. Ekkor a ragut sózzuk, borsozzuk, majd az oregánóval ízesítjük.

Amikor a besamel mártásunk is megfelelően sűrű, belekeverjük a reszelt sajt felét, alaposan elkeverjük, megkóstoljuk és csak ezután sózzuk meg, nehogy a parmezán miatt túl sós legyen.

A húsragut felöntjük a vörösborral, megvárjuk míg az alkohol teljesen elforr, aztán jöhet bele a hámozott paradicsom is. A paradicsomszemeket a fakanál élével nagyobb darabokra vágjuk, majd az egész ragut óvatosan összeforgatjuk. Visszatesszük a fedőt és 10 percre utoljára magára hagyjuk.

Ezután jöhet az étel összeállítása. Egy nagy tálba átöntjük a sajtos besamel mártást (de hagyunk a fazékban néhány kanálnyit), majd az időközben kifőtt és lecsöpögtetett tésztát alaposan beleforgatjuk.

Végül egy nagyobb sütőtálba öntjük a mártásos tészta felét, jöhet rá a húsragu, majd a tészta másik fele. A sort a lábosban maradt sajtos besamel mártás és a maradék reszelt parmezán zárja.

200 fokos sütőben 30 perc alatt sül készre a nápolyi rakott tészta.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice