Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Svéd gyömbéres keksz
Süssünk valami finomat!

Borajánlat az ételhez:
Ebner Almalé 100%
 
Hozzávaló a tésztához:
10 dkg finomliszt
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj
3 evőkanál méz

A fűszerkeverékhez:
1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi frissen őrölt bors


Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert egy kis tálkában, és magunk mellé készítjük.

A tésztához a lisztet beletesszük egy nagy tálba, és hozzászórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híján az összes cukrot (a maradék a kekszek tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat. Ezután a vajdarabkákat és a fűszeres-cukros lisztet összemorzsoljuk a kezünkkel, majd hozzákanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk.

A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsire, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van, vigyázat, könnyen megpirulnak! Miután megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről.

16-18 db lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice