Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Fűszeres báránycomb
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez:
Prunotto Barolo 2003
 
Hozzávaló:
1 nagyobb, csontos báránycomb (kb. 2½ kg összesen)
5 vöröshagyma
4 fej fokhagyma
½ kg sárgarépa
só és frissen őrölt bors
1 üveg száraz fehérbor
2 kávéskanál Erős Pista
2 kávéskanál őrölt gyömbér
2 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 kávéskanál kurkuma

A körethez:
2 evőkanál olaj
2-3 szál újhagyma
20 dkg rizs
5 dl csirke alaplé
1 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
1 babérlevél
10 dkg mazsola
2 teáskanál kukruma

Először is egy nagy tepsibe teszem a negyedekre vágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és a 3-4 centis darabokra vágott sárgarépát. Az egészet megsózom, megborsozom, és ráültetem a 2,5 kilós, csontos báránycombot. A zöldségágyon csücsülő báránycombot betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Ha ez az idő letelt, visszaveszem a sütő hőmérsékletét 120 fokra.

Ezután egy tálban összekeverem a bort a fűszerekkel; az Erős Pistával, az őrölt gyömbérrel, az őrölt köménnyel, a kurkumával és a csipet őrölt fahéjjal. Ha a pác kész, ráöntöm a bárányra, az egészet letakarom alufóliával és vissza teszem a sütőbe 5-6 órára.

Amikor a sütési idő a vége felé jár, előkészítem a köretet. Ehhez vékonyan felkarikázom az újhagymát, majd olívaolajon néhány perc alatt puhára párolom egy közepes méretű serpenyőben, aztán hozzáöntöm az átválogatott, leöblített rizst. Az egészet alaposan összekeverem, majd kb. 3 perc pirítgatás után felöntöm a csirkealaplével. A köretet sózom, borsozom, majd hozzádobom a babérlevelet és a mazsolát is, végül megfűszerezem a gyönyörűen élénk sárga színt adó kurkumával. Az egészet alaposan összekeverem, majd erős lángon felforralom. Amint elkezd bugyogni, leveszem a serpenyőt a tűzről, és letakarom akkora - kör alakúra kivágott - sütőpapír lappal, amekkora a serpenyő felső pereme.

Ha a bárányhús már omladozik a csontról, felerősítem a sütő hőmérsékletét újra 200 fokra, és amikor már forró, alufólia nélkül visszateszem a húst 15-20 percre, hogy a teteje megpiruljon. Ekkor készítem el véglegesre a rizst is; a sütő alsó részében, 175 fokon szintén 10-15 perc alatt elkészül a rizs is.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice