Hozzávaló:
1 sárgarépa
10 dkg zellergumó
1 vörösmagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg lencse
10 dkg árpagyöngy
2-3 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál currypor
1 kávéskanál csípős paprikakrém
2-3 dl tejszín
5 dkg kókuszreszelék
1 csokor apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
Meghámozzuk a sárgarépát és a zellerdarabkát, majd megpucoljuk a vöröshagymát meg a fokhagymát. A répát, a zellert és a vöröshagymát lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, aztán összekeverjük pket, és apróra vágva hozzáadjuk a fokhagymá. ez az a zödségalap, amellyel a későbbiekben összefőzzük a lencsét.
A lencsét és az árpagyöngyöt szűrőben megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, és rövid időre félretesszük. Egy közepes méretű lábosban, mérsékelt tűzön felmelegítjük az olajat, hozzákeverjük a zöldségalapot, alaposan megsózzuk és megborsozzuk, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk, sőt kicsit meg is porítjuk. Ha ez megvan, megszórjuk a curryporral és kevergetve óvatosan melegítjük még 1-2 percig. A lábosba szórjuk a lencsét meg az árpagyöngyöt, alaposan összekeverjük a zöldséggel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 cm-re ellepje. Erős lángon fedő alatt elkezdjük melegíteni.
Amint felforrt, lekapjuk róla a fedőt, majd a félig főtt lencsét sózzuk, borsozzuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt, végül belekeverjük a kókuszreszeléket és a paprikakrémet is. Az egészet újra alaposan összekeverjük, lefedjük, majd 20 perc múlva tálalhatjuk is meghintve az apróra vágott petrezselyemmel.
|