Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Sütőben sült marhapörkölt
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez:
Takler Bikavér Selection 2004 Szekszárd
 
Hozzávaló:
½ kg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
10 dkg zeller
15 dkg füstölt szalonna
1 kg marhalábszár
1 zöldpaprika
2 paradicsom
3 evőkanál olaj (esetleg picit több is)
2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál Piros Arany
2 evőkanál Gulyáskrém
1 üveg száraz vörösbor

 

A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk, aztán nagyobb darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben finomra összedaráljuk őket. Nyugodtan mehetnek egyszerre a gépbe, nincs értelme külön munkálkodni velünk. (Ha nincs robotgépünk, akkor sincs vész: a hozzávalókat sorra lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, és összekeverjük őket.) Ezután a szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, majd a marhalábszárat 5x5 cm-es kockákra vágjuk

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegszik, haladunk tovább. Előveszünk egy kifejezetten vastag aljú, kb. 30 cm átmérőjű lábost, és alaposan szemrevételezzük. Megnézzük, tudjuk-e majd használni a sütőben is, és ha bármelyik porcikája műanyagból van, nem hőálló fémből, akkor ezeket a részeket több rétegnyi alufóliába csavarjuk.

A lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk a szalonnát az olajon, majd a pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a visszamaradt zsiradékot közepes lángon felhevítjük. A húst 2-3 adagra elosztjuk, és a forró zsiradékon rendesen előpirítjuk, de nagyon óvatosan, mert a forró zsír pattoghat. Ez azt jelenti, hogy bár belül nem sütjük át, a külsejének kérget adunk, amely majd a lassú párolás során nem engedi, hogy a hús finom nedvei elszökjenek. Az átpirított húsokat szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük.

A lábost levesszük a tűzről, hogy egy kicsit kihűljön. Az üresen maradt lábosba beletesszük a zöldségreszeléket, és abban az esetben, ha ekkorra az edényből már minden zsiradék eltűnt volna, öntünk hozzá kevés olajat is. A zöldségreszeléket mérsékelt tűzön kevergetve addig pároljuk, amíg meg nem puhul -közben kis időre le is fedjük, hogy a hagyma gyorsabban üvegesedjen-, majd a lábost lehúzzuk a tűzről. Amíg a zöldség párolódik, megsózom, megborsozom a húst.

A puha zöldségkeverékhez azonnal hozzászórjuk az őrölt pirospaprikát, aztán hozzákeverjük a Piros Aranyat és a Gulyáskrémet, majd hozzáadjuk az előpirított húskockákat és a félretett szalonnapörcöket, és végül hozzádobjuk a zöldpaprikát meg a paradicsomot. Az egészet jól összekeverjük, felöntjük a borral (annyira, hogy szinte elfedje), és visszatesszük a tűzhelyre, majd néhány percig összeforraljuk az egészet. Ha a bor nem fedné el teljesen, kipótoljuk annyi meleg vízzel, amennyi ehhez szükséges.

Az ételt nagy lángon felforraljuk, majd 4-5 percen át forrásban tartjuk, hogy az alkohol kicsit elfőjjön belőle. Ezután lefedjük a lábost a saját fedőjével vagy alufóliával, és még forrdogáló állapotban áttesszük a sütőbe. A sütő hőmérsékletét azonnal lejjebb vesszük 120 fokra (gázsütőn 1-es fokozat), és a marhapörköltöt kb. 5 órán keresztül itt tartjuk, hogy omlósra puhuljon. Közben, ha gondoljuk, egyszer-kétszer ránézünk, és átkeverjük, de nem kell gyakran, hiszen ebben a módszerben épp az a jó, hogy szükségtelen állandóan az étel mellett álldogálni.

Tálalás előtt megnézzük, mennyi szaftja maradt a pörköltnek -ez a hús víztartalmától függ, előre nehéz megítélni-, és ha túl sok, akkor néhány perc alatt a felesleget elforraljuk róla. De csak csínján ezzel a forralgatással, mert a sok szaft jó dolog, főleg, ha friss kenyérrel lehet másnap kitunkolni.

Köretnek kapros csuszát ajánlok hozzá. Ez úgy készül, hogy egy szép darab füstölt szalonnát felcsíkozunk, pörcösre pirítunk, majd a pörcöket kiszedjük, félretesszük, és a kiolvadt zsiradékon átforgatunk személyenként 10 dkg kifőtt, leszűrt csuszatésztát. Ezután egy nagy tálban összekeverünk fele arányban tehéntúrót és juhtúrót, hozzáadunk néhány gerezd finomra zúzott fokhagymát, jó sok krémes tejfölt, 1-2 csokor apróra vágott kaprot és a szalonnapörcöket, majd jöhet a csuszatészta, és az egészet tepsibe simítjuk. Végül tálalás előtt 220 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 7-os fokozat) 30 perc alatt ropogósra pirítjuk a tetejét, és kockákra vágva kitesszük a pörkölt mellé.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice