Hozzávaló:
5 dkg kolozsvári szalonna
5 dl céklalé
1 körte
1 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
0,5 dl olívaolaj
1 doboz szardella-konzerv
só, bors
1 zacskó salátamix
A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk. Aztán a megpirult kockákat félretesszük, és a serpenyőből kiöntjük a visszamaradt zsiradékot.
Ekkor óvatosan a serpenyőbe öntjük a céklalevet és nagyra állítjuk alatta a lángot. Addig forraljuk, míg körülbelül fél deci marad belőle.
Amíg a céklalé sűrűl, meghámozzuk, kicsumázzuk, majd vékony szeletekre vágjuk a körtét.
Ha besűrűlt a céklalé, levesszük a tűzről. Elkeverjük a mézzel, a citromlével és az olajjal.
Jöhet a saláta tálalása. A zöldségkeveréket tányérra halmozzuk, rátesszük a körteszeleteket és a szardellákat, majd egy evőkanál segítségével meglocsoljuk a céklás öntettel. Végül a salátát megkoronázzuk a félre tett szalonnapörcökkel.
|