Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Lazacos csiga
Süssünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
3 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)
só és frissen őrölt bors
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg tejszín
10 dkg füstölt lazac
3 evőkanál kapribogyó

a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve


A liszthez hozzákockázzuk a hideg vajat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk, és késes betétű robotgéppel grízszerű keverékké morzsoljuk össze az egészet. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk belőle a tésztát. Ha nincs robotgépünk, ujjaink begyével is összemorzsolhatjuk a lisztet a vajjal. Csak arra vigyázzunk, hogy ne fogdossuk sokáig őket, mert a tésztának nem tesz jót, ha a vaj ujjaink melegétől felpuhul.

A kész tésztát bucira formázzuk, becsomagoljuk folpackba, és betesszük 1 órára a hűtőbe. (Az sem baj, ha itt marad 1-2 napot.)

Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán kivesszük a tésztát a hűtőből. Ha már felengedett annyira, hogy nyújtani lehessen, lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk 20x30 cm-es téglalappá, aztán a lazacot lecsepegtetjük, és a kapribogyóval együtt apróra vágjuk, majd egyenletesen megszórjuk vele a tésztát úgy, hogy a tészta két szélén hagyjunk szabadon 2-2 centis csíkot.

A lazacos tésztát az egyik hosszabb oldalánál indítva feltekerjük -pont úgy, mintha rétes lenne-, aztán 1 cm-es szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat letesszük egymástól 3 cm-re egy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Igazi borkorcsolya, sörfalat, illetve pezsgőkatona, attól függően, ki mit kortyol hozzá szívesen.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice