Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
3 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)
só és frissen őrölt bors
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg tejszín
10 dkg füstölt lazac
3 evőkanál kapribogyó
a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
A liszthez hozzákockázzuk a hideg vajat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk, és késes betétű robotgéppel grízszerű keverékké morzsoljuk össze az egészet. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk belőle a tésztát. Ha nincs robotgépünk, ujjaink begyével is összemorzsolhatjuk a lisztet a vajjal. Csak arra vigyázzunk, hogy ne fogdossuk sokáig őket, mert a tésztának nem tesz jót, ha a vaj ujjaink melegétől felpuhul.
A kész tésztát bucira formázzuk, becsomagoljuk folpackba, és betesszük 1 órára a hűtőbe. (Az sem baj, ha itt marad 1-2 napot.)
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán kivesszük a tésztát a hűtőből. Ha már felengedett annyira, hogy nyújtani lehessen, lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk 20x30 cm-es téglalappá, aztán a lazacot lecsepegtetjük, és a kapribogyóval együtt apróra vágjuk, majd egyenletesen megszórjuk vele a tésztát úgy, hogy a tészta két szélén hagyjunk szabadon 2-2 centis csíkot.
A lazacos tésztát az egyik hosszabb oldalánál indítva feltekerjük -pont úgy, mintha rétes lenne-, aztán 1 cm-es szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat letesszük egymástól 3 cm-re egy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Igazi borkorcsolya, sörfalat, illetve pezsgőkatona, attól függően, ki mit kortyol hozzá szívesen.
|