A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 fiola keserűmandula aroma (színtelen)
A narancsos eperhez:
½ kg friss vagy mélyhűtött, felolvasztott eper
2-3 evőkanál illatos narancslikőr
Az édes tejszínhabhoz:
3 dl hideg tejszín
2-3 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
néhány menta levél
A habcsókkal kezdünk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és 2 nagy tepsire sütőpapírt fektetünk. Egy fém keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd a tálat enyhe gőz fölé tesszük, és figyelünk rá, hogy ne érjen bele az alja a forró vízbe. Ezután a cukros tojásfehérjét addig keverjük, amíg a cukor tökéletesen fel nem oldódik a meleg hatására, aztán levesszük a gőzről, és hozzáadjuk a keserűmandula aromát.
A cukros fehérjéből robotgéppel kemény és fényes habot verünk, aztán evőkanálnyi kupacokat rakunk belőle egymástól 5 cm-re a tepsikre, és megsütjük őket. Ez úgy megy, hogy miután betettük a habcsókokat a sütőbe, a sütőt azonnal kikapcsoljuk. Így azalatt sülnek meg, amíg a sütő teljesen kihűl. És mivel ez eltart egy darabig, érdemes már előző este nekilátni a habcsókoknak, aztán éjszaka békén hagyni őket a kikapcsolt sütőben.
Másnap az epret apróbb darabkákra vágjuk - vagy krumplinyomóval összetörjük -, és megöntözzük a narancslikőrrel. Ezután a hideg tejszínhez hozzászitáljuk a porcukrot, majd robotgéppel habot verünk belőle.
Végül összeállítjuk a desszertet. A habcsókot mozsárban durvára törjük, a narancsos eperhez szórjuk, majd hozzákanalazzuk a tejszínhabot is, majd az egészet óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. Ha kész, üvegkelyhekbe kanalazzuk, és díszítésül mindegyik rábiggyesztünk néhány mentalevelet.
|