Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Francia pizza
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez:
La Vieille Ferme Blanc 2006 AOC Cotes du Lubéron
 
A pizzatészta hozzávalói:
0,5 kiló liszt
1 lapos evőkanál só
½ evőkanál szárított rozmaring
frissen őrölt fekete bors
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
3 deci langyos víz
3 evőkanál olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez

Hozzávalók a feltéthez:
1 kg vöröshagyma
15 dkg fekete, magozott olajbogyó
10 dkg szardellafilé
20 dkg puha kecskesajt
1 csokor friss kakukkfű
5 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj



Először elkészítem a pizza tésztáját. Langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított rozmaringot és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.

Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olivaolajat is. Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet.

Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát. Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.

Amíg a tészta dagadozik, a vöröshagymát meghámozom, vékony karikákra vágom, majd a vaj és az olívaolaj keverékén 20-25 perc alatt megpárolom.

Amikor már a hagymakarikák szétváltak és megpuhultak, a sütő mélyebb tepsijébe olajat kenek szét, majd belesimítom és belenyomkodom a duplájára nőtt pizzatésztát. Ha már egyenletesen kitölti a tepsit, jöhet rá a hagyma. Egy fakanál segítségével úgy terítem el rajta a párolt hagymát, hogy mindenhol egyenlő vastagságban fedje a tésztát. Aztán ráfektetem elszórva a kakukkfűágakat, majd csak úgy nagyzoló mozdulatokkal elosztom rajta a szardellafiléket is. Utolsók között kerül a pizzára az olajbogyó és a vékonyra felkarikázott kecskesajt.

Mikor idáig eljutottam, az előkészített tésztát meleg helyre teszem, és ismét várok 30 percet, hogy a tészta újból megkeljen.

Ha ez a várakozási idő is letelt, a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el az ízletes francia pizza.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice