30 dkg málna
1 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A tésztához:
5 dkg vaj
12 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
1 csipet só
4 tojás
12 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
kevés vaj és finomliszt a tortaforma előkészítéséhez
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, aztán sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely majd beleillik a forma aljába. A papírt vékonyan megvajazzuk, utána finoman meghintjük liszttel -a felesleges lisztet nyugodtan rázzuk le róla-, és beletesszük a formába. A málnát összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal, és magunk mellé készítjük.
A tésztához szükséges vajat folyósra olvasztjuk, és félretesszük, hogy kihűljön. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel 6-8 percen át alaposan összehabosítjuk a cukorral, a vaníliarúd kikapargatott belsejével és a citrom megreszelt héjával. Ezután a tojáshabba fakanállal beleforgatjuk a sütőporos lisztet, és ha ez már elvegyült, jöhet a langyosra hűlt, olvadt vaj is.
A tészta felét belekanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk, és egyenletes rétegben rászórjuk a málnát. Végül a maradék tésztával betakarjuk a gyümölcsöt, és a tortát 40-45 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük, várunk néhány percet, majd ha már kicsit kihűlt, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt: mivel a tészta könnyű, a málna sütés közben lesüllyed benne, de azzal, hogy most kifordítottuk egy tálra, a málnaszemek felülre kerültek, és gusztán virítanak a torta tetején. Ez a mutatvány bármilyen bogyós gyümölcssel előadható, például eperrel, áfonyával, szederrel is nagyon finom süteményünk lesz.
|