Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Házi barackos lepény
Süssünk valamit!

Borajánlat az ételhez:
Füleky "Pallas" Furmint 2004 Tokaj
 
Hozzávaló:
5 dkg babapiskóta
75 dkg friss sárgabarack vagy ugyanennyi sárgabarack-konzerv, alaposan lecsöpögtetve
1 fiola keserűmandula aroma (színtelen)
1-1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg cukor

A tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg hideg vaj
1 citrom
1 tojás
4 evőkanál hideg tej

1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
kevés vaj a tepsi előkészítéséhez

 

A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót beleszórjuk egy késes betétű robotgépbe, aztán kockákra vágva hozzáadjuk a vajat, végül belereszeljük a citrom héját is. Az egészet jó alaposan összemorzsoltatjuk a géppel, majd morzsát átöntjük egy keverőtálba. Ezután hozzáütjük a tojást, beleöntjük a tejet, és az egészből gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. A tésztát elfelezzük, mindkét részből hurkát sodrunk, és folpackba csomagolva betesszük őket legalább 30 percre a hűtőbe.

Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. A tészta egyik felét elővesszük a hűtőből, és ha már nem jéghideg, a reszelő nagy lyukú oldalán át egyenletes rétegben belereszeljük a tepsibe. Kicsit elnyomkodjuk, majd néhány helyen villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt elősütjük. Ezután nyomban megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, de csak vékonyan, és megvárjuk, hogy kihűljön.

A babapiskótát finomra őröljük, aztán a sárgabarackokat félbevágjuk, és összekeverjük a keserűmandula aromával meg a fahéjjal. Az elősütött, kihűlt tésztára ráhintjük a piskótamorzsát, és arányosan elosztjuk rajta a barackot, majd az egészet meghintjük a fahéjjal összekevert cukorral.

Jöhet a befejezés: a maradék tésztát kivesszük a hűtőből, és ha már reszelhetően puha, az előzőek szerint egyenletes rétegben ráreszeljük a barackra. A süteményt aztán visszatesszük a 200 fokos sütőbe (gázsütőn 6-os fokozat), és 30-35 perc alatt megsütjük. Hagyományos, igazi házi sütemény lesz belőle, és úgyis nagyon finom, ha gyümölcs helyett sűrű baracklekvárral készítjük. Ebben az esetben is bátran használjunk a lekvárhoz kevés keserűmandula aromát és őrölt fahéjat, mert jót tesz neki.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice