Receptek / Judit receptjei / 2007. tavasz  ::. 

«««
Zöldsaláta vörösboros buggyantott tojással és gombával
Salátavacsora
 
Hozzávaló:
0,5 liter száraz vörösbor
1 kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál kakukkfű
3 db tojás
20 dkg gomba, vékonyan felszeletelve
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál fokhagymakrém
kb. 3 evőkanál olívaolaj
1 zacskó salátamix
só, bors


A vörösbort serpenyőbe öntjük, és fűszerezzük a borssal, kakukkfűvel. Felforraljuk, majd gyöngyözőre állítjuk alatta a tűz erejét, és így főzzük - sűrítjük tovább.

Eközben egy közepes méretű lábosban vizet forralunk, és ha felforrt, akkor a lassan bugyborékoló vízbe óvatosan beleütjük a tojásokat. Aztán a tojásokat kb. 7-10 perc alatt megposírozzuk, azaz megfőzzük. Akkor lesznek jók, ha a fehérje még szilárd, de a sárgájuk még opálosan remeg a közepén. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük őket egy tányéron.

A vörösboros serpenyő alatt felcsavarjuk a lángot, és beleszórjuk a gombaszeleteket. Addig forraljuk nagy tűzön, amíg a folyadékból csak néhány evőkanálnyi marad, eddigre a gomba is megfő. Végül a gombaszeleteket szűrőlapáttal kiszedjük, és ezt is félretesszük.

A visszamaradt fűszeres bort, ha kell, tovább sűrítjük, majd a tűzről levéve egy nagy keverőtálba öntve hozzáadjuk a mustárt, a fokhagymakrémet, és az olívaoljat, aztán az egészet egy kézi habverővel simára mixeljük. Sózzuk, és borsozzuk, ízlés szerint.

Jöhet az étel tálalása. A fűszeres-boros szószt összekeverjük a salátakeverékkel, majd tányérokra tesszük. A tetejére lapátoljuk a gombaszeleteket, végül megkoronázzuk a salátánkat a tojásokkal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice