Hozzávaló:
0,5 liter száraz vörösbor
1 kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál kakukkfű
3 db tojás
20 dkg gomba, vékonyan felszeletelve
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál fokhagymakrém
kb. 3 evőkanál olívaolaj
1 zacskó salátamix
só, bors
A vörösbort serpenyőbe öntjük, és fűszerezzük a borssal, kakukkfűvel. Felforraljuk, majd gyöngyözőre állítjuk alatta a tűz erejét, és így főzzük - sűrítjük tovább.
Eközben egy közepes méretű lábosban vizet forralunk, és ha felforrt, akkor a lassan bugyborékoló vízbe óvatosan beleütjük a tojásokat. Aztán a tojásokat kb. 7-10 perc alatt megposírozzuk, azaz megfőzzük. Akkor lesznek jók, ha a fehérje még szilárd, de a sárgájuk még opálosan remeg a közepén. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük őket egy tányéron.
A vörösboros serpenyő alatt felcsavarjuk a lángot, és beleszórjuk a gombaszeleteket. Addig forraljuk nagy tűzön, amíg a folyadékból csak néhány evőkanálnyi marad, eddigre a gomba is megfő. Végül a gombaszeleteket szűrőlapáttal kiszedjük, és ezt is félretesszük.
A visszamaradt fűszeres bort, ha kell, tovább sűrítjük, majd a tűzről levéve egy nagy keverőtálba öntve hozzáadjuk a mustárt, a fokhagymakrémet, és az olívaoljat, aztán az egészet egy kézi habverővel simára mixeljük. Sózzuk, és borsozzuk, ízlés szerint.
Jöhet az étel tálalása. A fűszeres-boros szószt összekeverjük a salátakeverékkel, majd tányérokra tesszük. A tetejére lapátoljuk a gombaszeleteket, végül megkoronázzuk a salátánkat a tojásokkal.
|