Hozzávaló:
10 dkg mandula
12 dkg puha vaj
1 kávéskanál színtelen keserűmandula-aroma
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
7 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
A karamelles szószhoz:
15 dkg barna cukor
2½ dl tejszín
2 evőkanál juharszirup
a tepsi előkészítéséhez kevés puha vaj és finomliszt
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását alaposan kivajazzuk, kilisztezzük.
A mandulát egy száraz, közepes méretű serpenyőben mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve enyhén megpirítjuk, és amíg kihűl, a maradék vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy tűzhelyen, majd hozzáadjuk a keserűmandula-aromát.
A kihűlt, megpirított mandulát kávéőrlőben finomra daráljuk, és ha az aromával illatosított, olvadt vaj sem meleg már, elkészítjük a tésztát. A tojásfehérjéket kézi habverővel enyhén habosra verjük, majd az őrölt mandulát összekeverjük a porcukorral, a maradék liszttel és a sütőporral. Ezután a lisztes-mandulás keverékhez hozzáadjuk az aromával meglöttyintett, olvadt vajat meg a lágy, tojásfehérjés habot, és az egészet fakanállal jól összedolgozzuk.
A tésztát szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban -kb. 1½ evőkanálnyi jut mindegyikbe-, és 15-18 perc alatt megsütjük.
Ezalatt megcsináljuk a karamelles szószt: a barna cukrot, a tejszínt és a juharszirupot kevergetve összefőzzük mérsékelt tűzön egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és amikor a cukor felolvadt, nagy lángon további 8-10 percig forraljuk. Ezután lezárjuk alatta a tüzet, és majd miközben kihűl, szépen besűrűsödik. Tálaláskor szétöntjük pici kávés csészékbe, és mindenki kedvére belemártogathatja a süteményeket.
12 sütemény lesz belőle.
|