Hozzávaló:
40 dkg kész sütőtökpüré
1 narancs
2 evőkanál juharszirup
30 dkg szikkadt kalács
10 dkg cukor
10 dkg barna cukor
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
a tepsi előkészítéséhez kevés puha vaj
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.
A sütőtökpüréhez hozzáreszeljük a narancs héját, hozzákeverjük a juharszirupot, aztán a szikkadt kalácsot 1 cm-es szeletekre vágjuk, és a narancsos sütőtökpürét meg a szeletelt kalácsot rövid időre félrerakjuk.
Ezután a kétféle cukrot, a vajat, a mézet és 6 evőkanál vizet mérsékelt lángon fakanállal kevergetve összeolvasztunk egy kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, majd erős lángon még kb. 3 percen át forraljuk, hogy a színe karamellesre barnuljon.
A karamelles keveréket levesszük a tűzről, és a kalácsszeletek ½-ét villára tűzve sorra belemártjuk mindkét oldalukon. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, mert a karamell hamar megdermed, de ha előáll ez a helyzet, semmi probléma, újra melegítjük a tűzhelyen.
A karamelles szeleteket kirakjuk egymás mellé a tepsiben, rásimítjuk a sütőtökpürét, majd a maradék kalácsot is megmártóztatjuk, és befedjük vele a sütőtökpürét. Az édességet jó 20 perc alatt aranybarnára sütjük, és ha úgy látjuk, 10 perc után túlságosan elkezdene pirulni a teteje, alufóliával letakarjuk.
Ezalatt készíthetünk hozzá vaníliasodót, de készen vett vaníliafagyival is tökéletes. A sodóhoz 3 tojássárgáját kézi habverővel összedolgozunk 3 púpos evőkanál cukorral, 1 evőkanál finomliszttel, 2 dl tejjel és ugyanennyi tejszínnel, majd hozzáadjuk 1 vaníliarúd kikapargatott, illatos belsejét és némi reszelt citromhéjat. Takaréklángon 10-15 perc alatt az egészet kevergetve sűrűre főzzük, és melegen-hidegen egyaránt tálalhatjuk.
4-6 adag lesz belőle.
|