A salátához:
30 deka cukkini
só
frissen őrölt bors
½ evőkanál olívaolaj
Az öntethez:
5 deka ketchup
½ narancs
2 evőkanál tejszín
¼ kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt kömény
¼ kávéskanál őrölt fahéj
1 nagy csipet cayenne bors
Először az öntetet készítem el. A ketchuphoz hozzáreszelem a megmosott narancsfél illatos héját, majd ujjaimon átszűrve belefacsarok 1 evőkanálnyit a levéből is. Ezután hozzákanalazom a tejszínt, és belekeverem a gyömbért, a köményt, a fahéjat meg a cayenne borsot.
Az öntet ezzel rendben van. Édes, fűszeres és kicsit csípős lett, tehát haladhatok tovább.
A megmosott cukkinit megfosztom a két végétől - fennáll a veszély, hogy ezek a részek esetleg keserűek -, aztán 1 centi vastag korongokra vágom. Ezeket megsózom és megborsozom, majd előkészítek egy 24 centi átmérőjű teflonserpenyőt.
Mivel úgy vettem észre, hogy a sült cukkini sokkal finomabb ízű lesz, ha sütéskor nem zsúfolom tele a serpenyőt, először csak a korongok felét pirítom meg. A kenőecsettel alaposan kikenem az olaj felével a serpenyőt, majd oldalanként kb. 7-7 perc alatt megsütöm az első adag cukkini korongot. Ha ezek megpirultak, jöhet a serpenyőbe az ecsetelős megoldással a maradék olívaolaj is. Felhevítem kicsit, aztán az első adaghoz hasonlóan megsütöm a maradék cukkinit is.
Miután az összes korong megsült, átpakolom őket a dobozba, és jól összeforgatom az arabos öntettel. Megvárom, hogy a saláta teljesen kihűljön, majd másnapig berakom a hűtőbe. Reggel magammal viszek hozzá egy friss, ropogós zsemlét is.
1 adag lesz belőle.
|