Receptek / Judit receptjei / 2007. ősz  ::. 

«««
Norma tésztája
Gyorsan, valami finomat!
 
A sült padlizsánhoz:
1 nagyobb padlizsán (kb. 50 dkg)
2 evőkanál só
½ dl olívaolaj
frissen őrölt bors

A paradicsomszószhoz:
2 gerezd fokhagyma
½ dl olívaolaj
2 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
2 evőkanál sűrített paradicsom
só és frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál morzsolt oregánó
2 evőkanál balzsamecet
esetleg 1 kávéskanál cukor

40 dkg olasz csavart tészta

A tálaláshoz:
25 dkg ricotta
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 maréknyi friss bazsalikom


A padlizsánról levágjuk a végeit, aztán a zöldséget jó ujjnyi vastagon felkarikázzuk, és a karikákat feldaraboljuk 4-4 cikkre. Ezután kb. 2 evőkanál sót keverünk hozzá, és 10 percre magára hagyjuk, hogy megpuhuljon.

Ezalatt elkészítjük a paradicsomszószt. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, és egy 26 cm átmérőjű lábosban vagy egy ugyanakkora, de 6 cm magas peremű serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk az olívaolajon. Hozzátesszük a sűrített paradicsomot, majd a hámozott paradicsomot botmixerrel összepürésítjük, és azt is hozzáöntjük. Megfűszerzzük oregánóval, hozzáadjuk a balzsamecetet és a cukrot, megsózzuk-megborsozzuk, és mérsékelt tűzön 10-12 perc alatt megfőzzük. Közben néha megkeverjük, és ha megvan, lehúzzuk a tűzről.

Amíg a paradicsomszósz rotyogva megfő, egy nagy fazékba bő 5 liter vizet forralunk a tésztának, és elkezdjük megsütni a padlizsánt.

A besózott cikkeket alaposan átöblítjük, szárazra töröljük, aztán egy 30 cm átmérőjű serpenyőben nagy lángon megforrósítjuk az olívaolaj ½-ét. Rászórjuk a padlizsán ½-ét, mérsékelt tűzön 10 perc alatt kevergetve megsütjük-megpirítjuk őket, aztán szűrőlapáttal kiszedjük, frissen őrölt borsot hintünk rájuk, és a maradék olívaolajon hasonló módszerrel megsütjük a többi padlizsánt.

Ahhoz, hogy minden klappoljon, és időben jól kijöjjünk, a tésztát körülbelül akkor tesszük bele a lobogva forró fővízbe, mielőtt nekiugranánk a második adag padlizsánnak, de előtte a főzővizet megsózzuk.

Tálalás előtt a megfőtt tésztát leszűrjük, belekeverjük a paradicsomszószba, és hozzáadjuk a megsült padlizsán-cikkeket. Az egészet nagy lángon szűk 1 perc alatt kevergetve átmelegítjük, majd tányérokba szedjük, aztán a ricottához hozzákeverjük a szerecsendiót, és a hófehér keveréket kiskanálnyi adagokban igazságosan elpötyögtetjük a tésztán. Végül ráollózzuk a friss bazsalikomot, és készen vagyunk.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice