Receptek / Judit receptjei / 2007. ősz  ::. 

«««
Portugál borhab
30 perces édességek
 
A diós grillázshoz:
5 dkg dió
5 dkg cukor

A borhabhoz:
6 tojássárgája
15 dkg cukor
2½ dl portói bor
1 dl tejszín

A tálaláshoz:
4 csipet őrölt fahéj

Sütőpapírt terítünk egy 20x30 cm-es vágódeszkára, mert erre öntjük majd ki melegen a még folyékony grillázst.

A diót és a cukrot beleszórjuk egy 28 cm átmérőjű teflonserpenyőbe, és mérsékelt lángon addig kevergetjük, amíg a cukor karamellesre nem olvad a dió körül. Ekkor azonnal átöntjük a sütőpapíros deszkára, fakanállal gyorsan szétkenjük rajta, és hideg, jól szellőző helyre költöztetjük, hogy a grillázs keményre dermedjen.

A portói boros habhoz kell hozzá egy fazék és egy ráillő fém keverőtál. A fazékba annyi vizet engedünk, hogy a későbbiekben ne érjen bele a tál alja, majd felforraljuk, aztán takarékra állítjuk alatta a lángot, és megvárjuk, amíg a forrás gyöngyöző, csendes bugyogássá csitul.

A fémtálban kézi habverővel összehabosítjuk a tojássárgákat a cukorral, aztán apránként hozzávegyítjük a portói bort és a tejszínt, majd a tálat rátesszük a gőzölgő fazékra. A portói boros keveréket kézi habverővel kitartóan kavargatjuk és habosítjuk a gőz fölött, amelynek hatására kb. 10-15 perc alatt szépen besűrül. Igaz, közben a kezünk is jól elfárad, de meglátják, megéri.

A kész portói boros habot levesszük a gőzről, és még további 5 percig keverjük a kézi habverővel, hogy langyosra hűljön. Ezután visszatérünk a megkeményedett diógrillázshoz, apróra törjük, és kávédarálóban durvára őröljük.

Tálalhatunk: a diógrillázs ½-ét szétosztjuk 1½ dl-es, hőálló poharakban, arányosan rákanalazzuk a még langyos, aranysárga, portói boros habot, aztán a tetejét megszórjuk a maradék grillázssal, és meghintjük csipetnyi őrölt fahéjjal.

4 adag lesz belőle.


«««

NyomtatásAz Ön kosara pillanatnyilag üres. Powered by NetOffice