Az aljukra:
15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbit)
10 dkg vaj
A töltelékhez:
25 dkg natúr tejszínes sajtkrém (pl. Philadelphia)
1 tojás
7,5 dkg cukor
½ vaníliarúd
½ citrom
A tetejükre:
1½ dl tejföl
5 dkg cukor
½ vaníliarúd
½ citrom
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat) és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük két-két papírkapszlival. Ezután a kekszet finomra őröljük, majd a vajat mérsékelt lángon kevergetve folyósra olvasztjuk egy kisebb edényben vagy mikróban, és ha már nem meleg, összekeverjük a kekszmorzsával. A vajas kekszmorzsát arányosan szétosztjuk a papírkapszlikban, és ujjainkkal mindegyik adagot jól szétnyomkodjuk, hogy egyenletes rétegben töltsék ki a kapszlik alját. A tepsit ezután betesszük 10 percre a mélyhűtőbe, hogy a vajas kekszmorzsa megdermedjen benne.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejszínes sajtkrémet, a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan összedolgozzuk 2-3 perc alatt egy nagy keverőtálban. Most jöhet bele a vanília és a citrom: a fél vaníliarudat hosszában kettévágjuk, kikapargatjuk belőle magokat, majd a fél citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük, és a vaníliával együtt hozzáadjuk a sajtkrémes masszához.
A muffintepsit kivesszük a fagyasztóból, és a papírkapszlikba arányosan szétosztjuk a tölteléket. Így a formákban marad még egy-egy szűk 1 centis hely. Ezután a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük, és sütés után 10 percre kivesszük őket, hogy kicsit kihűljenek. A sütőt viszont nem szabad kikapcsolni, szükség lesz még rá.
A muffinok tetejére édes tejföl kerül, ezért a tejfölt összekeverjük a cukorral, aztán a fél vaníliarúdból az előzőek szerint kiszedjük a magokat, és a cukros tejfölhöz adjuk. Csepegtetünk hozzá még kb. 1 kávéskanálnyi citromlevet is, és a tejfölös keveréket igazságosan elosztjuk a már kissé kihűlt muffinokon.
Végül visszatesszük őket a sütőbe, de csak 8-10 percre. Ha ez megtörtént, hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek, aztán tálalásig 1 éjszakára hűtőben tartjuk a muffinokat, hogy az ízük összeérjen.
|