Receptek / Judit receptjei / 2007. ősz  ::. 

«««
Cassata
30 perces édességek
 
Hozzávaló az áztatáshoz:
3 dl tokaji aszú
2 evőkanál cukor
1 narancs

Hozzávaló a krémhez:
3-3 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj és cukrozott citromhéj
5 dkg mazsola
10 dkg koktélcseresznye
Fél evőkanál zselatinpor
5 dkg tejcsokoládé
1,5 + 1 dl hideg tejszín
50 dkg ricotta
12,5 dkg mascarpone

20 dkg babapiskóta



A tokaji aszút a cukorral, a narancs megreszelt héjával és kifacsart, átszűrt levével együtt beletesszük egy edénybe. Hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat és az apróra vágott cukrozott citromhéjat, aztán a mazsolát, majd lecsepegtetetve és elnegyedelve a koktélcseresznyét is. Az egészet kevergetve nagy lángon felforraljuk, aztán levesszük a tűzről, és magára hagyjuk, amíg haladunk tovább.

Alaposan, azaz duplán kibélelünk folpackkal egy kb. 25x10 cm-es, négyzetes püspökkenyérformát: ez úgy megy, hogy letépünk 2 lapot, és az elsőt hosszában, a másodikat pedig keresztben fektetjük bele. Közben figyelünk rá, hogy a folpackok szélei minden irányban bőven túllógjanak.

A krémhez a zselatinport beleszórjuk egy kis edénybe, adunk hozzá 5 evőkanál vizet, és takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin tökéletesen fel nem oldódik. Forralni nem szabad!
Ezután a csokit apróra vágjuk, majd a másfél deci hideg tejszínt robotgéppel habbá verjük, aztán egy nagy keverőtálban, szintén robotgéppel, összedolgozzuk a ricottát a mascarponéval, a maradék 1 dl tejszínnel, a porcukorral és a zselatinos vízzel. Ha ez megvan, leszűrjük a tokaji aszúban felforralt falatokat -a tokaji aszút megőrizzük-, és a csokival együtt fakanállal belekeverjük a ricottás-mascarponés alapba. Végül óvatos és széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tejszínhabot, és a krémmel megvagyunk.

A leszűrt tokaji aszúba sorra beáztatjuk kb. 5 másodpercre a babapiskótákat, és 10 db híján kibéleljük velük a püspökkenyérforma alját és az oldalait. Ezután belekanalazzuk a formába a krémet, elsimítjuk, és a tetejét kirakjuk a megmaradt, beáztatott piskótákkal.

Az összeállított édességre visszahajtjuk a folpack túllógó széleit, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap vagy harmadnap, amikor az ízei jól összeértek, kicsomagoljuk, kiborítjuk egy nagy tálra, és szeletekre vágva tálaljuk.

6 nagy adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice