Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Karamell torta
Süssünk valamit!
 
A piskótához:
8 tojás
24 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
24 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
12 dkg margarin, megolvasztva és langyosra hűtve

A töltelékhez:
30 dkg cukor
2 dl víz
30 dkg margarin
1 dl tejszín
70 dkg natúr tejszínes krémsajt

az összeállításhoz 1 dl víz és 5 dkg cukor
a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj
a tortaformák előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kimargarinozunk, kilisztezünk 2 db 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és méretre vágott sütőpapírt illesztünk az aljukba.

A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 8-10 perc alatt nagyon habosra keverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval, majd fakanállal óvatos, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. Végül jöhet az olvadt, kihűlt margarin is, amelyet szintén finom mozdulatokkal a tojáshabba.

A piskótamasszát arányosan elosztjuk a 2 tortaformában és 30 perc alatt megsütjük. Ha mindkettő elkészült, megvárjuk, amíg kihűlnek. Amennyiben egyszerre nem tudunk 2 tortaformát betenni a sütőbe, akkor inkább 2 részletben készítsük el a piskótamasszát, majd külön-külön süssük meg a piskótákat. (A piskótákat 1-2 nappal korábban is megsüthetjük, ha kihűlve folpackba csomagoljuk őket, semmi bajuk nem lesz.)

A töltelékhez a cukrot és a vizet mérsékelt lángon addig kevergetjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor erősítünk a tűzön, és megvárjuk, amíg a cukros víz 10-15 perc alatt karamellesre forr. Akkor lesz kész, ha a színe sötét aranybarnára változik. Eközben nem szabad kevergetni, mert a cukor visszakristályosodhat.

A kész karamellt levesszük a tűzről, azonnal hozzákeverjük a margarint és a tejszínt: ilyenkor erős sistergés hallható, de ez rendben van. Ezután a margarinos-tejszínes karamellt áttesszük egy keverőtálba, és robotgéppel hozzádolgozzuk a tejszínes sajtkrémet. Ennyi az egész, mehet is a töltelék a hűtőbe, hogy 4-6 óra alatt sűrűre dermedjen. (A töltelék 1-2 nappal korábban is elkészíthető.)

Összeállítjuk a tortát. A tölteléket időben kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen hideg, aztán robotgéppel habosra keverjük, mert akkor könnyen kenhetővé válik. Ezután az 5 dkg cukrot összemelegítjük az 1 dl vízzel, hogy a cukor feloldódjon, és magunk mellé készítjük. Következnek a piskóták: mindkettőt 3-3 lapba vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk legalább 2-2 evőkanál cukros vízzel.

Végül a lapokat arányosan megkenjük a karamelles töltelékkel, majd egymásra helyezzük őket, és a torta külsejét is bekenjük töltelékkel. (Az összeállított tortát 1 napig nyugodtan tarthatjuk hűtőben, ettől jól összeérnek az ízei.)

A díszítéshez a csokoládét gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk az olajjal. Ezután átkanalazzuk egy pici nylonzacskóba, és a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük. Így a torta tetejére vékony csoki-csíkokat csurgathatunk a zacskóból, a csíkokat pedig fogpiszkálóval „összefirkálhatjuk", hogy szép, erezett legyen a látvány.
A tortát tálalásig hűtőben tartjuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice