Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
30 perces sült lazac
Gyorsan, finomat!
 
Hozzávaló:
1 nagyobb alma
4 db 15 dkg-os, bőrös lazacfilé (2-3 cm vastag)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál méz
½ dl almaecet
½ zöldcitrom leve
1 dl almalé
2 evőkanál olaj
5 dkg vaj

A Tabasco-majonézhez:
1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból!)
1 evőkanál tabasco-szósz
½ zöldcitrom leve
½ kávéskanál só
1,5 dl kukoricaolaj, ill. más semleges ízű olaj

A tálaláshoz 2 evőkanál felaprított, friss korianderzöld


Elkészítjük a majonézt: a tojássárgáját enyhén megsózzuk, majd állandó kevergetés mellett apránként hozzáöntjük az olajat. Amikor a majonéz már megfelelő állagú, jöhet hozzá a zöldcitrom leve és a Tabasco-szósz. Az egészet jól elkeverjük, és kész is a Tabasco-majonéz. A kész majonézt tálalásig félretesszük. (Ha nem rögtön szeretnénk enni, berakjuk a hűtőbe.)

Jöhet a lazac. Az almát kimagozzuk és 2 cm vékony szeletekre vágjuk, majd a lazac-darabokat megsózzuk-megborsozzuk, aztán kézi habverővel összekeverjük egy tálkában a mézet, az almaecetet, a zöldcitromlevet és az almalevet.

Az olajat mérsékelt lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, aztán erősítünk a tűzön és a lazac-darabokat bőrös oldalukkal lefelé elkezdjük megsütni a forró olajon. Kb. 3 perc után megfordítjuk őket és a bőrös oldalukkal felfelé tovább sütjük még 3 percig. A megsült lazac-darabokat szűrőlapáttal kiemeljük a serpenyőből, és alufóliával letakarva félretesszük, hogy tálalásig ne hűljön ki.

A halsütéshez használt serpenyőbe beledobjuk a vajat, nagy lángon megforrósítjuk, majd a megborsozott almaszeleteket 2-3 perc alatt megsütjük benne. Ha ez kész, szűrőlapáttal kiszedjük az almát és a megsült lazac mellé tesszük, hogy a gyümölcs se hűljön ki.

Megcsináljuk a mártást. A serpenyőt még mindig nagy lángon tartjuk, miközben óvatosan beleöntjük az almaecetes keveréket: ilyenkor erős sistergés hallatszik és gőz csap föl, de ez nemsokára elcsitul, megszűnik. Ekkor 2-3 perc alatt kevergetve beforraljuk a mártást.

Tálaláskor megöntözzük a mártással a lazacot, mellétesszük a sült almát és kis halmokban rákanalazzuk a Tabasco-majonézt is, majd az egészet meghintjük az apróra vágott korianderzölddel.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice