Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Diana szelet
Gyorsan, finomat!
 
Hozzávaló:
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
50 dkg barna sampion gomba
4 db 15 dkg-os vesepecsenye-szelet (kb. 4 cm vastag)
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál olaj
½ dl brandy

A mártáshoz:
2 dl tejszín
1 dl víz
1 evőkanál szójaszósz
1 csapott evőkanál mustár
2 kávéskanál Worcestershire-szósz
esetleg néhány csepp Tabasco-szósz
2-3 szál apróra vágott rozmaring


A sütőt előmelegítjük 50 fokra (gázsütőn „épphogy" fokozat), mert itt tartjuk majd melegen a már megsült hússzeleteket, amíg elkészítjük a mártást.
Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, majd nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a vajat felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és utána kifejezetten finomra aprítjuk, hogy szinte morzsás legyen. A mártás hozzávalóit kézi habverővel összehabarjuk egy tálkában.

A hússzeleteket megsózzuk-megborsozzuk. Az olajat beleöntjük egy 30 cm átmérőjű, vastagaljú serpenyőbe és kenőecset segítségével egyenletes rétegben szétkenjük.
A forró olajon a hússzeleteket oldalanként 1-1 perc alatt alaposan megpirítjuk a serpenyőben, és közben nem mocorgatjuk őket. Ezután takarék- és mérsékelt fokozat közé vesszük a lángot, a hússzeletek mellé dobjuk a vajat és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük őket. Nem kell őket teljesen átsütni, az a nagy halál.

A hússzeleteket szűrőlapáttal hőálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk és berakjuk a langyos sütőbe, hogy ne hűljenek ki.

Következik a mártás. A hússütéshez használt serpenyő alatt erősre csavarjuk a lángot és óvatosan, kicsit hátrébb lépve beleöntjük a brandyt. Nagy sistergés hallatszik, amely nemsokára elcsitul és aztán fakanállal finoman felkaparjuk az esetleg odasült húspörköket.

Ezután mérsékeljük a lángot, és a serpenyőben 2 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzákeverjük a fokhagymát meg a gombát, megsózzuk-megborsozzuk, majd továbbra is kevergetve, 3-4 perc alatt teljesen puhára pároljuk a gombát. Végül beleöntjük a serpenyőbe az előre összehabart, tejszínes mártást, és az egészet 1-2 perc alatt kevergetve összeforraljuk, majd a végén belekeverjük az apróra vágott rozmaringot.

 


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice