Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Házi karamella
Süssünk valamit!
 
Hozzávaló:
6 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
45 dkg cukor
20 dkg méz
6½ dkg margarin, apró kockákra vágva
1 nagy csipet só

A tepsi és a sütőpapír kenéséhez puha margarin
A vágódeszka kenéséhez kevés olaj


Minden hozzávalót a kezünk ügyébe készítünk, majd előkészítünk egy 20x30 cm nagyságú tepsit. Az alját és az oldalait kenőecset segítségével alaposan kikenjük puha margarinnal, aztán szétvágunk 1 db sütőzacskót, kiterítjük őket, és kibéleljük velük a tepsit: úgy ügyeskedünk, hogy a sütőzacskó anyaga, vagyis a vastag fólia csak szimpla rétegben álljon a tepsiben és az oldalaira 3-4 cm magasságban feljöjjön. Ezután a vastag fóliát is megkenjük margarinnal, majd a kenőecsetet elmossuk, és szárazra töröljük, mert még szükségünk lesz rá.

A tejszínt és a vaníliarúd kikapargatott belsejét egy kis edényben mérsékelt lángon gyöngyözésig melegítjük, aztán takarékra vesszük alatta a tüzet, hogy továbbra is meleg maradjon.

A cukrot és a mézet beletesszük egy 24 cm átmérőjű, legalább 12 cm magas falú edénybe. Mérsékelt lángon addig kevergetjük fakanállal, amíg össze nem olvadnak, aztán megvárjuk, hogy a mézes-cukros keverék elkezdjen forrni. Ez kb. 5 perc alatt megtörténik.

Ezután jó messzire tesszük magunktól a fakanalat, mert egy darabig tilos vele a kevergetés! Helyette az elmosott, szárazra törölt kenőecsetet vízbe mártjuk, és azzal söprögetjük bele az edény oldalára esetleg odatapadt cukorszemcséket a továbbra is forrdogáló, cukros-mézes keverékbe.

És most jött el a cukorhőmérő pillanata: beletesszük a cukros-mézes keverékbe és megvárjuk, amíg a keverék 150 C fokos lesz. Eközben a száműzött fakanalat elmossuk, aztán szárazra töröljük, mert mindjárt újra munkára fogjuk.

A 150 C fokos cukros-mézes keverékhez hozzáadjuk a felkockázott margarint, majd a tiszta, száraz fakanállal apránként hozzákeverjük a melegen tartott vaníliás tejszínt. Ettől a cukros-mézes keverék erősen felhabzik, forrni kezd, de ez így van rendjén.

Ezután továbbra is kevergetjük a mézes-cukros keveréket a fakanállal, és amikor 120 C fokos lett a hőmérséklete, levesszük a tűzről. Azonnal átöntjük a kimargarinozott, sütőfóliás tepsibe: öntés közben megint tilos a fakanál használata, tehát nem kapargatjuk ki vele az edény aljára tapadt mézes-cukros keveréket!

Hagyjuk, hogy a mézes-cukros keverék 1 éjszaka alatt megdermedjen. Nem kell hűtőbe tenni, de célszerű valamilyen hideg helyre költöztetni, pl. erkélyre vagy kamrába.

Másnap vékonyan megolajozunk egy legalább 30x40 cm-es vágódeszkát. A megdermedt mézes-cukros keveréket kifordítjuk a megolajozott deszkára, lehúzzuk róla a sütőfóliát, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Íme, elkészültek a házi karamellák.

A házi karamella 1 hónapig áll el.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice