Hozzávaló a tortához:
10 dkg dió
1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál „Mézes fűszerkeverék"
15 dkg puha vaj
25 dkg cukor
2 tojás
10 dkg mazsola
A krémhez:
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
10 dkg fehér csokoládé
25 dkg natúr, tejszínes krémsajt
A tortaforma előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt
A torta tetejére 1 csomag színes tortadara
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, aztán ha kihűlt, durvára őröljük.
A hámozott paradicsomot levével együtt pépesre turmixoljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel. Ezután a puha vajat és a cukrot robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
A tojásos-cukros vajba felváltva belevegyítjük a lisztes keveréket és a pépes paradicsomot, de nem egyszerre, hanem úgy 2-3 részletben. Végül fakanálra váltunk, és jöhet a tésztába a dió, a csoki és a mazsola.
A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk és 45 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha beleszúrunk egy tűvel és arra nem tapad ragacsos, nyers massza. Amennyiben úgy látjuk, hogy sütés közben a torta teteje túlságosan elkezdene pirulni, óvatosan takarjuk le alufóliával és így süssük tovább.
A kihűlt torták megkenjük a mázzal, amely úgy készül, hogy megolvasztjuk a fehér csokit gőz fölött, majd robotgéppel összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Végül a torta tetejét bőven meghintjük színes tortadarával.
|