Hozzávaló:
50 dkg olajos tonhal
10-12 dkg kukoricapehely
1 csokor friss kapor
1 tojás
2 evőkanál majonéz
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustár
1 citrom
só és frissen őrölt bors
Az olajas tonhalat jól lecsepegtetjük, és villával apró miszlikre tépkedjük. A kukoricapelyhet morzsásra őröljük, vagy erős nylonzacskóba tesszük, és klopfolóval addig ütögetjük, amíg morzsás nem lesz. A kaprot apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A citromot szappanos vízzel jól megmossuk, alaposan leöblítjük, aztán szárazra töröljük.
A tonhalat, a kaprot, 5 evőkanál kukoricapehely-morzsát, a tojást, a majonézt, a mustárt és a fokhagymát beletesszük egy nagy keverőtálba. A citrom héját hozzáreszeljük, majd hozzáfacsarunk 1 evőkanálnyit a levéből is. Az egészet megsózzuk-megborsozzuk, jól összekeverjük, és elosztjuk 8 egyenlő méretű adagra.
Mindegyik adagból kb. 8 cm átmérőjű pogácsát formázunk, aztán a pogácsákat meghempergetjük a maradék kukoricapehely-morzsában. Ezután a bundás hal-pogácsákat sütőpapíros tálcára tesszük, és lefolpackozva berakjuk a hűtőbe. Minél tovább maradnak, annál jobb: ez lehet 30 perc, de akár 4 óra is.
Amikor enni szeretnénk, előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe. A tonhalas pogácsákat áttesszük a tálcáról a tepsibe és a forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára fasírtokat sütünk belőlük.
|