Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Gyömbéres sült tofu
Gyorsan, finomat!
 
Hozzávaló:
5 dkg friss gyömbér (3 evőkanál aprított gyömbér kell)
30 dkg tofu
1 friss, piros chilipaprika
2 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
3 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olaj

A tálaláshoz:
2 maréknyi pirított, sós mogyoró
néhány csepp olívaolaj és szójaszósz
2-2 dkg friss korianderzöld, bazsalikom és menta


A gyömbért meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, aztán a szeleteket csíkokra vágjuk, majd a csíkokat pici morzsákra aprítjuk. Ha a tofu nedves, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, aztán a száraz tofut kb. 2 cm-es darabokra kockázzuk. A chilipaprikát finomra vágjuk: amennyiben szeretjük a csípős ízeket, magostul, de ha nem, akkor előbb kimagozzuk.

Bepácoljuk a tofut. Ehhez a morzsásra aprított gyömbért, a finomra vágott chilipaprikát, a szójaszószt, a kurkumát, a cukrot és a sót összekeverjük egy 18x12x5 cm-es műanyagdobozban és alaposan beleforgatjuk a tofu-kockákat. Az a cél, hogy a pác mindegyik darabot jól bevonja.

A bepácolt tofut lefolpackozzuk és betesszük a hűtőbe. Minél tovább marad, annál jobban összeérnek az ízei: ez lehet 1 óra, de egy teljes nap is.

A póréhagymákról levágjuk a zöldes szárrészt és a fehér szakállas végeket, majd a fehér hagyma-hengereket ½ cm vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk. A tálaláshoz szükséges pirított, sós mogyorót mozsárban durvára törjük vagy kávédarálóban durvára őröljük, aztán apróra vágjuk a friss fűszernövényeket, vagyis a korianderzöldet, a mentát és a bazsalikomot.

Megpároljuk a pórét. Az olajból 2 evőkanálnyit mérsékelt lángon megmelegítünk egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben és kevergetve puhára pároljuk rajta a pórét 5-6 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, picit megsózzuk, és öntünk hozzá 4 evőkanál vizet. Most gyorsan átkeverjük, és pár másodperc, ahogy megéreztük a fokhagyma illatát, az egészet lehúzzuk a tűzről. Alufóliát borítunk rá, hogy tálalásig ne hűljön ki és félretesszük.

Megsütjük a tofut. A maradék olaj ½-ét nagy lángon megforrósítjuk egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, aztán beledobjuk a bepácolt tofu-kockák ½-ét. A sütés gyorsan megvan: mérsékeltre visszavesszük a tüzet és 6-7 perc alatt aranybarnára sütjük a tofu-kockákat. Eközben nem birizgáljuk túl sokszor őket, hanem hagyjuk, hogy szépen piruljanak. Valamint lényeges, hogy ne érintkezzenek sülés közben egymással, mert akkor nem lesz meg a kívánt ropogós külső és puha belső.

A megsült tofu-kockákat szűrőlapáttal áttesszük egy tálra, alufóliát borítunk rájuk és hasonló módon elkészítjük a maradékot.

Tálaláskor arányosan elosztjuk a fokhagymás pórét 4 tányéron, rápakoljuk a megsült tofu-kockákat és mindegyik adagot megszórjuk mogyoróval, valamint friss fűszernövény-keverékkel, néhány csepp olívaolajjal és szójaszósszal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice