Hozzávaló:
Fél zacskó pirospaprikás tészta
2 db sárga kaliforniai paprika
1 dl száraz fehérbor
5 dkg kolozsvári szalonna
1 evőkanál balzsamecet
Fél-fél evőkanál szárított oregánó és zsálya
3-5 dkg kemény sajt
Ahogy szoktuk, először a tésztát tesszük fel főni lobogó, sós vízben.
Ezután a kaliforniai paprikákat vesszük gyorsan kezelésbe. Kettévágjuk, óvatosan kicsumázzuk őket, aztán nagyobbacska darabokra vágjuk mindet, és egyáltalán nem ügyelünk az egyforma méretre. Merthogy következő lépésként a paprika-darabokat egy turmixgépbe szórjuk, és néhány másodperc alatt szépséges színű pépet varázsolunk belőlük.
Egy nagyobbacska serpenyőben közepes tűzön aranybarnára pirítunk úgy 5 dekányi felkockázott kolozsvári szalonnát. Hozzájuk zuttyintjuk a kaliforniai-paprika pépet, és néhány percig forraljuk. Ekkor következik az ízesítés: egy evőkanálnyi balzsamecettel, egy evőkanálnyi száraz vagy friss oregánóval és ugyanennyi zsályával. Egy gyors keverés és rövid összeforralás után a nagyjával már meg is vagyunk.
A sültpaprika-krémre öntjük a leszűrt tésztát, és elkeverjük őket.
Ha van otthon valamilyen sajt, a keményebb kecskesajttól akár a trappistáig, néhány forgáccsal megszórhatjuk ételünket, csak finomabb lesz tőle.
Jó étvágyat!
|