Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Citromos csirke
Gyorsan, finomat!
 
Hozzávaló:
1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12½ dkg-os darabok)
só és frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál libazsír
4 babérlevél

A mártáshoz:
1 citrom
5 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
2 dl tejföl
15 dkg reszelt trappista sajt

A tálaláshoz: 2 csokor apróra vágott petrezselyem

Előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra (gázsütőn 7-es fokozat). A csirkecombokat megsózzuk-megborsozzuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, tüskékre vágjuk, majd a combok húsos részét éles késsel néhány helyen bemetsszük, és bedugdossuk ide a fokhagymatüskéket. A mártáshoz a citromot szappanos vízzel megmossuk, folyó vízben leöblítjük és miután szárazra töröltük, lereszeljük a héját, valamint kifacsarjuk és átszűrjük a levét.

A sütéshez kiválasztunk egy 28 cm átmérőjű serpenyőt, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett a combok. Fontos, hogy a nyele ne legyen műanyagból, mert nemcsak a tűzhelyen használjuk majd, hanem utána a forró sütőben is. Ha mégis abból lenne, több rétegnyi alufóliába tekerjük.

A kiválasztott serpenyőben mérsékelt lángon, kevergetve megolvasztjuk a libazsírt, aztán nagy lángon felforrósítjuk és a csirkecombokat 3-4 perc alatt alaposan körbepirítjuk rajta. Ezután a combok mellé óvatosan 2 dl vizet öntünk, és félbetépkedve köréjük szórjuk a babérleveleket.

Az ételt felforraljuk, majd alufóliával letakarva átrakjuk a sütőbe. A combok 25-30 perc alatt készre sülnek, de az utolsó 5-10 percben levesszük róluk a fóliát, hogy még szebb legyen a színük.

A megsült combokat szűrőlapáttal átemeljük a serpenyőből egy tűzálló tálra, és alufóliával letakarva visszarakjuk a forró sütőbe. A sütőt azonnal lekapcsoljuk, hogy mialatt kihűl, melegen tartja a húst tálalásig.

Az eddig használt serpenyőben elkészítjük a mártást. A babérleveleket kiszedjük, aztán a serpenyőt mérsékelt tűzre tesszük a tűzhelyen, és megvárjuk, amíg a benne maradt kevéske pecsenyelé és a letapadt húspörkök átforrósodnak. Ekkor óvatosan beleöntjük a citromlevet, amelytől nagy sistergés kerekedik, de ez rendben van. Fakanállal felkapargatjuk a húspörköket, aztán ha a sistergés alábbhagyott, mérsékeltre állítjuk a tüzet, majd beleszórjuk a serpenyőbe a lisztet, és 1-2 percig kevergetjük, hogy elveszítse a nyers ízét. Figyelem, nem kell megbarnítani! Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajtot.

Ezután kézi habverőre váltunk, és a liszthez apránként hozzáöntjük a tejet, majd hozzáadjuk a vajat. Az egészet addig kevergetjük mérsékelt lángon, amíg be nem sűrűsödik, aztán az így kapott mártáshoz hozzáadjuk a tejfölt. Végül további 1 percen át kevergetve főzzük a mártást, és közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e.

Tálaláskor a megsült csirkecombokat megöntözzük a mártással, aztán bőségesen szórunk rájuk reszelt sajtot és apróra vágott, friss petrezselymet.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice