Hozzávaló:
1 db darabolt ananász-konzerv
3 szál póréhagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
1 dl tejszín
Fél zacskó szélesmetélt
só, bors, szerecsendió, kömény
Először sós, lobogva forró vízben feltesszük főni a tésztát.
Aztán egy nagyobb serpenyőt hevítünk, és kevés, apró kockára vágott kolozsvári szalonnát olvasztunk meg benne. Ha a kockák már megpirultak, hozzáadunk egy konzervnyi, lecsöpögtetett és felkockázott ananászt. Erős tűzön kicsit lepirítjuk a gyümölcsöt, hogy a cukor benne egy kicsit megkaramellizálódjon.
Ekkor hozzáadjuk néhány póréhagyma felkarikázott fehér szárrészét. Talán soknak tűnik ez a mennyiség, de tudjuk: mire a hagyma megpárolódik, jócskán össze is esik.Ha úgy látjuk, hogy kevés a zsiradék, egy kis olivaolajjal pótolhatjuk. Ekkor egy kevés vizet öntünk az egészhez, majd lefedjük, és kb 10 perc alatt, közepes tűzön majdnem készre pároljuk.
Most hozzáöntünk egy decinyi tejszínt, és a rövid összeforralás alatt tovább ízesítjük a mártást. Csipet sóval, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és egy késhegyni őrölt köménnyel.
A közben kifőtt és leszűrt tésztát a serpenyőbe zuttyantjuk, elkeverjük a póráhagymás-ananászos mártással, végül megszórjuk egy kevés zöld póréhagyma-gyűrűvel.
Jó étvágyat!
|