50 dkg mirelit vagy friss meggy
A tésztához:
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
15 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2-3 csepp színtelen keserűmandula aroma
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 citrom reszelt héja
3 tojás
2 evőkanál meggy- vagy cseresznyepálinka
A tetejére:
5 dkg mandula, megpirítva és durvára törve
3 púpos evőkanál finomliszt
1 nagy csipet sütőpor
2 evőkanál cukor
5 dkg margarin, folyósra olvasztva és kihűtve
A tortaforma előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
Ha friss meggyet használunk, megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Ha mirelitet, felolvasztjuk.
A tésztához a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, magunk mellé készítjük. Ezután a puha margarint, a cukrot, a keserűmandula aromát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat robotgéppel 3 perc alatt összedolgozzuk, majd egyenként beleadjuk a tojásokat és jól elkeverjük őket. Most jöhet a sütőporos liszt, 2-3 részletben hozzávegyítjük a masszához, aztán belekeverjük a meggy- vagy cseresznyepálinkát is.
Összeállítjuk a sütemény tetejére kerülő, mandulás morzsát. Ez csak annyi, hogy egy tálba beleszórjuk a durvára tört mandulát, a lisztet, a sütőport és a cukrot, aztán hozzáöntjük az olvadt margarint és az egészet kezünkkel gyorsan összekeverjük-összemorzsoljuk. Úgy néz majd ki, mint a nedves homok.
A tortaformába belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, és egyenletesen megpakoljuk a kimagozott meggyel. Ezután rászórjuk a mandulás morzsát és a süteményt kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes ránézni éa ha túlságosan elkezdett pirulni a teteje, alufóliával letakarni.
|