Receptek / Judit receptjei / 2008. tavasz  ::. 

«««
Cukkini mozzarellával, házi aszalt paradicsommal és bazsalikommal
Gyorsan, finomat!
 
Hozzávaló:
8 kisebb cukkini (kb. 15 cm hosszú darabok)
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
37½ dkg mozzarella
2 nagy marék friss bazsalikom
1/2 citrom
24 gerezd házi aszalt paradicsom (receptet lásd lejjebb)
10 dkg kemény juhsajt


A házi aszalt paradicsomhoz:
1 kg koktélparadicsom
kb. 3 dl extra szűz olívaolaj
1 nagy marék friss kakukkfű
3 szál friss rozmaring
5 gerezd fokhagyma



A cukkinikről levágjuk a végeiket, mert ezek keserűek lehetnek, majd az így kapott cukkini-hurkákat ½ cm vékonyan felkarikázzuk. A sütéshez mérsékelt lángon megmelegítünk 2 evőkanál olajat egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, rászórjuk a cukkini-karikák ¼-ét, és néha megkeverve, pár perc alatt megsütjük őket. Akkor lesznek finomak, ha nemcsak puhára párolódnak, hanem imitt-amott aranybarna pöttyök is sülnek rájuk.

A már megsült darabokat szűrőlapáttal kiszedjük, megsózzuk-megborsozzuk és ugyanígy elkészítjük a többi cukkinit. Ezután a fokhagymát összezúzzuk, és hozzákeverjük a megsült cukkinihez.

A mozzarellát lecsöpögtetjük, vékonyan felszeleteljük. A bazsalikomot apróra vágjuk.

Összeállítjuk az ételt. Egy szép, nagy tálra kiterítjük a megsült, fokhagymás cukkini-karikákat, megspricceljük őket kevés citromlével és rájuk fektetjük a mozzeralla-szeleteket. Az egészet megszórjuk bazsalikommal, megpakoljuk házi aszalt paradicsommal és jöhet a juhsajt: krumplihámozóval vékony forgácsokat farigcsálunk belőle és ráhintjük az ételre. Aki szereti, kevés olívaolajat is locsolhat rá. Friss pirítós jár mellé.


Házi aszalt paradicsom elkészítése

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 3-as fokozat). A paradicsomokat elnegyedeljük, és rátesszük egy akkora, sütőpapírral borított tepsire, amelyen egymás mellett elférnek. Semmiképp ne legyenek egymáson, akkor nem lesz sikeres az aszalás!

Az elnegyedelt paradicsomokat betesszük a sütőbe, majd 20 perc múlva lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 100 fokra. És most magára hagyjuk, csak néha nézünk rá. Az aszalási idő attól függ, mekkorák a paradicsom-negyedek. Az a lényeg, hogy a végén ráncosak és töpörödöttek legyenek, valamint a tetejük is enyhén megsüljön. Az átlagban 3-3,5 centi átmérőjű paradicsomszemeknek 3 órára van szükségük, hogy így összetöpörödjenek.

A kihűlt aszalt paradicsomot csatos üvegbe tesszük, és ráöntünk annyi olívaolajat, amennyi ellepi. Ízesítésül mellédugunk friss kakukkfüvet, friss rozmaringot és megpucolt, félbevágott fokhagymákat, majd lezárjuk az üveget és betesszük a hűtőbe. 2 hét alatt az aszalt paradicsom ízei tökéletesen összeérnek. Mindig annyit vegyünk ki belőle, amennyire szükségünk van, a többit tartsuk továbbra is a hűtőben.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice