Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Házi mazsolás csiga
Süssünk valamit!
 
Hozzávalók a tésztához:
7 g szárított élesztő
3 evőkanál + 3 deci langyos tej
1 csipet só
3 dkg cukor
3 dkg megolvasztott, de már kihűtött margarin
50 dkg finomliszt

Hozzávalók az ízesítéshez:
12,5 dkg puha margarin
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 citrom reszelt héja
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg mazsola

Hozzávalók a lekenéshez:
2 evőkanál cukor
1/4 dl tej
1/4 dl tejszín

Egy nagy tálba beleszórom az élesztőt, simára keverem 3 evőkanál langyos tejjel, majd az olvasztott margarint, a cukrot és a csipetnyi sót hozzákeverem a 3 decinyi, ugyancsak langyos tejhez. Pár perc után, mikor már habos a tejes élesztő, akkor hozzákeverem a vajas-cukros tejet. A legalacsonyabb fokozatra kapcsolt mikróban meglangyosítom a lisztet, mert így majd gyorsabban kel meg a tészta

Fakanállal kevergetve apránként hozzáadom az élesztős-margarinos-cukros tejhez a langyos lisztet. Aztán a kézi robotgépembe beleillesztem a tésztadagasztó-karokat és 6-7 percig ezzel dagasztom a tésztát. Ezután a kész tésztabucit vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy minden oldalát vékonyan bevonja az olaj és így amíg pihen, sehol ne száradjon ki. Aztán folpackot nyomkodok a tetejére és meleg helyen a duplájára kelesztem.

Ha már kétszeresére puffadt, akkor ököllel könnyedén rácsapdosok, majd amikor már kilehelte a lelkét a tészta, akkor lisztezett deszkán 1 perc alatt átgyúrom.


Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 40x50 cm-es téglalappá nyújtom a tésztát, majd megkenem a puha margarin, a kikapargatott vaníliarúd belsejének, a citorm reszelt héjának és a púpos kávéskanálnyi őrölt fahéj keverékével.

Ezután egyenletesen megszórom az előzetesen felforralt, majd leszűrt, puha mazsolával.

Végül tészta hosszabbik végétől indítva felcsavarom az egészet, 2 egyenlő részre vágom, majd a 2 db kb. 25 cm hosszú hengert 12-12 db szeletre vágom.

Az így kapott csigákat kimargarinozott 25x35 cm-es tepsibe teszem, és meleg helyen duplájára kelesztem újra.


Ha a csigák már megkeltek, 200 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Mikor lejárt az idejük, még forrón mindegyiket alaposan megkenem a cukor, tejszín és tej keverékével.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice