Hozzávaló:
60 dkg pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál olaj
10 dkg vaj
A kenéshez:
3 evőkanál mustár
3 evőkanál tejszín
A bundához:
10 dkg szikkadt kenyérbél
5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
5 gerezd fokhagyma
4 dkg petrezselyem
1 citrom
1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
A bundához a szikkadt kenyérbelet morzsásra őröljük, a parmezánt és a citrom héját megreszeljük, a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk. A kenyérmorzsát egy 30 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk az olívaolajon, az utolsó ½ percben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, aztán átszórjuk egy mély tálba. Hozzákeverjük a parmezánt, a citromhéjat és a petrezselymet, és sózzuk-borsozzuk.
A húst 8 szeletre vágjuk, mindegyiket 1 cm vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk-borsozzuk. A sütéshez az eddig használt serpenyő belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, nagy lángon megforrósítjuk benne az olaj ½-ét, aztán 4 pulykaszeletet oldalanként kb. 1-1 perc alatt alaposan megpirítunk a forró olajon. Melléjük kockázzuk a vaj ½-ét, és mérsékelt tűzön, lefedve, oldalanként szűk 2-2 perc alatt átsütjük őket. A szeleteket kiemeljük, és alufóliával lefedve félretesszük. A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és hasonló módon megsütjük benne a többi húst a maradék olajon és vajon.
A mustárt és a tejszínt összekeverjük, megkenjük vele a megsütött szeleteket, aztán egy villa segítségével sorra átemeljük őket a bundába, és mintha paníroznánk, mindegyiket alaposan beleforgatjuk, belenyomkodjuk. Azonnal tálalunk, nehogy kihűljön az étel. Balzsaemcetes-olívaolajas paradicsomsalátával kitűnő nyári ebéd.
|