A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2 kisebb tojássárgája
1 dl hideg víz
A töltelékhez:
3 dkg dió
2 dkg friss korianderzöld
½ csokor újhagyma
15 dkg darált borjúhús
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ dl hideg víz
só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
10 dkg vaj
1 dkg friss korianderzöld
1 kávéskanál frissen őrölt bors
3 dl tejföl
pár csepp fehérborecet
a kenéshez 2 tojásfehérje
a nyújtáshoz kevés finomliszt
A tésztához a robotgépbe dagasztókarokat illesztünk, és a hozzávalókat lassú fokozaton 1 percig, majd erősebb fokozaton 2 percig keverjük vele. Így hamar rugalmas tésztát kapunk, amelyet gombóccá gyúrunk, és folpackba csomagolva beteszünk 20 percre a hűtőbe.
Ezalatt a töltelékkel foglalkozunk. A diót egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítunk, aztán durvára őrlünk. Az újhagyma fehér szárát és a korianderzöldet apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, ízesítjük fahéjjal, és sózzuk-borsozzuk.
A főzéshez 6 l, enyhén sós vizet forralunk. A kenéshez a tojásfehérjéket villával kicsit felverjük, magunk mellé készítjük.
A tésztát enyhén lisztes gyúródeszkán, lisztezett nyújtófával 3 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. Mindegyik közepébe belepottyantunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket, majd a tészta-körlapok üresen maradt széléit egy kicsiti kinyújtogatjuk az ujjainkkal, majd megkenjük kevés enyhén felvert tojásfehérjével, és összehajtjuk, hogy félkör formájú tasakok legyenek. Az összeérő tésztaszéleket összenyomjuk.
A húsos tasakokat megfőzzük a lobogva forró vízben: ha feljöttek a víz tetejére, 5 perc múlva készen vannak. Közben a tálaláshoz a vajat egy közepes méretű serpenyőben megolvasztjuk, a korianderzöldet apróra vágjuk. A megfőtt tasakokat leszűrjük, összeforgatjuk az olvadt vajjal, meghintjük frissen őrölt borssal és korianderzölddel, aztán tejföllel és ecettel tálaljuk.
|