Hozzávaló:
10 dkg margarin
20 dkg cukor
40-50 dkg alma
3 evőkanál almapálinka (pl. Calvados)
1 dl tejszín
20 dkg porcukor
1 vaníliarúd
3 db szalmonella ellen kezelt tojás
3 dl tejszín
Első lépésként elkészítjük a karamellizált almát. Ehhez a margarint és a cukrot összeolvasztjuk, majd ráhalmozzuk a vékonyra szeletelt almákat, és fedő alatt 10-15 perc alatt megpároljuk. Ha kész, levesszük a fedőt a serpenyőről, és addig főzzük tovább az almás keveréket nagy lángon, amíg az alma nagyon-nagyon alaposan meg nem karamellizálódik. Ekkor az almát kiszedjük egy nagyobb tányérra, és egy éles késsel apróra daraboljuk a karamellizált almaszeleteket.
A visszamaradt vajas karamellhez óvatosan hozzálöttyintjük az almapálinkát, és kb. 1-2 perc alatt összefőzzük a karamellel, hogy az összes leragadt rész feloldódjon az alkoholban. Ezután jöhet a serpenyőbe a tejszín is, végül ha ezzel is egy kicsit összefűztük, már kész is a mártásunk, amelyet félreteszünk.
Következhet a vaníliás semmifreddo elkészítése. A porcukorhoz hozzákeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét, majd 2 evőkanál forró vízzel simára keverjük, hogy a vaníliás porcukor feloldjon, és így ne ropogjon majd a fogunk alatt.
A vaníliás porcukrot ezután a szalmonella ellen kezelt tojássárgákkal felhabosítjuk. Ezután a tojásfehérjékből tiszta habverőkkel habot verünk, végül a tejszínt is habbá keverjük.
Jöhet is a fagylalt összeállítása. A háromféle habot egy nagy keverőtálban összeforgatjuk, végül belekeverjük a félre tett karam,ellizált almafalatkákat is. A fagyit egy kb. 19x28x7 centis műanyag dobozba kanalazzuk, majd egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.
Tálaláskor újramelegítjük a mártást, majd a fagyigombócokra csurgatjuk.
|