Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Kapros rakott zöldbab
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
50 dkg mélyhűtött, még fagyos zöldbab
só és frissen őrölt bors
5 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
3 babérlevél
2 dkg friss kapor (2 csokor)
15 dkg juhtúró
15 dkg füstölt sajt

A húsos réteghez:
1 vöröshagyma
½ dl olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
25 dkg darált csirkehús
½ evőkanál morzsolt majoranna
25 dkg puha parasztkolbász

A tepsi előkészítéséhez kevés olaj
A főzővízbe 1 evőkanál só
A tálaláshoz 3 dl tejföl



A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kiolajozunk egy 25x35 cm-es tepsit.

A zöldbabnak főzővizet forralunk, aztán megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, és 2 gerezdet belepottyantunk a vízbe. A többit összezúzzuk, elvegyítjük a tejföllel, és félretesszük. A lobogva forró főzővízhez hozzáadjuk a babérleveleket meg 1 evőkanál sót, és a zöldbabot pár perc alatt puhára főzzük benne.

Ezalatt haladunk tovább. A megpucolt vöröshagymát apróra vágjuk, és egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1 percig együtt kevergetjük őket, aztán hozzávegyítjük a darált húst. Sózunk-borsozunk, és 3-4 percig még kevergetünk, hogy a hús minél kisebb morzsákra essen szét. Ezután megízesítjük majorannával, hozzáöntünk 1 dl meleg vizet, és lefedve, mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 10 perc alatt puhára pároljuk.

A félretett fokhagymás tejfölhöz hozzámorzsoljuk a juhtúrót, belekeverjük a megfőtt, leszűrt zöldbabot és apróra vágva a kaprot. A kolbász héját lehántjuk, a kolbászhúst szétmorzsoljuk, és erőteljes mozdulatokkal hozzádolgozzuk a megpárolt darált húshoz. A tepsibe átkanalazzuk a zöldbab felét, elsimítjuk rajta a darált húsos keveréket, befedjük a maradék zöldbabbal, és miután a tetejére ráreszeltük a füstölt sajtot, az ételt 25 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor tejfölt és friss kenyeret adunk mellé.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice