Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Gyorsított somlói galuska
Süssünk valamit!
 
A tésztához:
15 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 tojás
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
½ dl tej
5 dkg pirított, darált dió
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál forró víz

A krémhez:
4 tojássárgája
2 evőkanál liszt
1 vaníliarúd
2½ dl tejszín
2½ dl tej
15 dkg cukor

A töltelékhez:
15 dkg pirított, darált dió
10 dkg mazsola
1 dl rum
20 dkg baracklekvár

A sziruphoz:
7,5 dkg cukor
1 dl víz
0,5 dl rum
1 narancs reszelt héja
1 kávéskanál puncsaroma

A csokiszószhoz:
20 dkg étcsokoládé
3 dl víz
20 dkg cukor
½ dl rum


Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és papírkapszlit illesztünk a muffintepsi 12 horpadásába. A tésztához a margarint és a cukrot robotgéppel 2 perc alatt összehabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet összekeverjük a sütőporral, és lassú fokozaton hozzávegyítjük a géppel a cukros-tojásos margarinhoz. Végül a tejet is belekeverjük.

A tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk: az egyik részt békén hagyjuk, a másikhoz hozzáadunk 5 dkg pirított, darált diót, a harmadikhoz pedig a kakaóport, amelyet előtte 2 evőkanál forró vízzel simára keverünk. Ezután mindhárom tésztafélét belekanalazzuk a muffintepsi horpadásaiba: 4-be sima tésztát, 4-be kakaósat, 4-be diósat. A muffinokat 20 perc alatt megsütjük, aztán hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt kihűljenek.

Amíg a muffinok megsülnek és kihűlnek, haladunk tovább. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba. A sziruphoz az összes hozzávalót mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. A csokiszószhoz az étcsokit apróra tördeljük, aztán a többi hozzávalóval együtt kevergetve összefőzzük, hogy a csoki és a cukor felolvadjon.

A krém következik. A tojássárgájákat, a lisztet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét beletesszük egy 15 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű edénybe, és kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet meg a tejszínt. Ezután az egészet takaréklángon 10 perc alatt sűrűre főzzük, miközben folyamatosan keverjük.

A megsült, kihűlt muffinokat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és összeállítjuk az édességet.

A kakaós kockákat egyenletes rétegben beleszórjuk egy 24 x 15 cm-es, 8 cm magas tálba. Meglocsoljuk a szirup 1/3-val, aztán rákanalazzuk a krém ½-ét, rápötyögtetjük a lekvár ½-ét, majd rászórjuk a dió ½-ét és a rumos mazsola ½-ét. Most jöhetnek a tálba a sima muffinkockák, amelyeket megöntözünk a maradék szirup ½-vel, és az előzőeknek megfelelő sorrendben megkapják a maradék krémet, lekvárt, diót meg mazsolát. Ezután az egészet betakarjuk a diós muffinkockákkal, leöntjük a maradék sziruppal, és a tálat lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Ide kerül a csokiszósz is.

Tálaláskor az édességből evőkanállal galuskákat szaggatunk, elosztjuk 6 üvegkehelyben, aztán édes tejszínhabot púpozunk rájuk, és megöntözzük őket a csokiszósszal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice