Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Görög citromos csirke
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
1 kg csirke-felsőcomb
só és frissen őrölt bors
2 fej fokhagyma
1 púpos evőkanál morzsolt oregánó
2 dl száraz fehérbor
½ dl olívaolaj
2 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
1 citrom


Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A sütéshez kiválasztunk egy akkora serpenyőt, amelyben elférnek egymás mellett a csirkecombok, és a nyele hőálló anyagból készült. Ha ilyen nincs, a műanyag nyelet több rétegnyi alufóliába tekerjük.

A combokat sózzuk-borsozzuk; az oregánót hozzákeverjük a borhoz; a fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk.

A kiválasztott serpenyőben megforrósítjuk nagy lángon az olajat, és a combokat mindkét oldalukon, bő 2-2 perc alatt aranybarnára pirítjuk rajta. A combokat levesszük a tűzről, hozzájuk keverjük a fokhagymát és az oregánós bort, aztán az egészet visszatesszük nagy lángra. A combok körül 5 percig forraljuk az oregánós bort, majd a serpenyőt alufóliával lefedjük, átrakjuk a sütőbe, és az ételt 25-30 perc alatt omlósra sütjük.

Ezalatt kézi habverővel simára keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel, a citrom héját megreszeljük, a citromlevet kifacsarjuk és átszűrjük. Ha a csirkecombok elkészültek, hőálló tálra tesszük őket, és alufóliával letakarva bent hagyjuk a már lekapcsolt sütőbe.

A mártáshoz 2 dl pecsenyelére van szükség, amelyet összeturmixolunk a megsült fokhagymagerezdekkel és 4 evőkanál citromlével. A fokhagymás-citromos pecsenyelevet nagy lángon 1 percig kevergetjük az eddig használt serpenyőben, hogy a lesült húspörkök feloldódjanak, aztán a citromhéjjal és a keményítős tejszínnel együtt mérsékelt tűzön 2-3 perces kevergetéssel sűrű mártást főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk, esetleg beleszórunk egy kis oregánót, és tálaláskor megöntözzük vele a csirkecombokat. Köretnek krumplit szokás mellé adni.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice