Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Saláta kacsamellel és csípős céklaöntettel
Salátavacsora
 
Hozzávaló:
1 db bőrös, csontos kacsamell
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál balzsamecet
3 dl céklalé
2 db kimagozott chilipaprika
4-5 szelet kenyér
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 zacskó zöldsaláta keverék



Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A kacsamellet hosszában félbevágjuk, majd húsdarabokat a húsos oldalukon megsózzuk, megborsozzuk, a bőrös oldalukat pedig több helyen késsel ½ cm mélyen bevagdossuk..

Sütőben is használható serpenyőben megforrósítunk 1 ek olajat, és bőrös oldalukkal lefelé 2 perc alatt átsütjük a kacsamell-darabokat, majd a húsos felüknek is adunk 2 percet. Szűrőlapáttal kiemeljük őket, és a serpenyőben csak kb. 2 evőkanálnyi kisült kacsazsírt hagyunk. A húst visszatesszük a serpenyőbe, és alufóliával lefedve 15 perc alatt megsütjük a sütőbe.

Közben készül a salátaöntet. Egy serpenyőbe 2 evőkanál cukrot szórunk, és megvárjuk, amíg megkaramellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáöntünk 1 evőkanál balzsamecetet és 3 dl céklalevet. Nagy sistergés lesz. Amikor ez elcsitult, a serpenyőt visszatesszük nagy lángra, és kevergetve felolvasztjuk a karamellt a céklás lében. A céklás léhez 2 kimagozott, felszeletelt chilkipaprikát szórunk, és az egészet a felére forraljuk néhány perc alatt. Az a lényeg, hogy a céklás lé kicsit szirupossá váljon.

A megsült kacsát vágódeszkán, alufólia alatt 10 percig pihentetjük. Közben a céklás léhez ½-1 dl pecsenyelevet keverünk, és elkészítjük a kenyér-krutonokat: a serpenyőből kiöntjük a többi pecsenyelevet, és anélkül, hogy elmosogatnánk a serpenyőt, kevergetve aranybarnára pirítunk benne 4 marék, ½ cm-es kockákra vágott, szikkadt kenyeret. A mütyürnyi kenyérkockákat kiszedjük, 1 gerezd zúzott fokhagymával elkeverjük, és félretesszük.

Tálaláskor az öntet 1/3-val összeforgatjuk a zöldsaláta-keveréket, és elosztjuk 4 tányéron. A húst rézsútosan, vékonyan felszeleteljük, és elrendezzük a saláta-ágyakon. Az ételt meglocsoljuk a maradék öntettel és megszórjuk a krutonokkal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice